22. jun 2023 12:23

Selaković: Za realizaciju "Garancije za mlade" obezbeđeno pet i po miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Za realizaciju "Garancije za mlade" obezbeđeno pet i po miliona evra

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je danas u okviru EU nedelje mogućnosti tokom dana koji je posvećen Mogućnostima za mlade, da pored finansijskih sredstava koja su obezbeđena iz budžeta Srbije, za realizaciju Garancije za mlade, obezbeđena su i sredstva iz programa IPA 2020 u vrednosti od 5,5 miliona evra.

"Kada je u pitanju položaj mladih na tržištu rada, i pored poboljšanja u prethodnom višegodišnjem periodu, neophodno je i dalje raditi na smanjenju razlika između vrednosti pokazatelja tržišta rada za mlade i za odraslo stanovništvo, kao i na približavanju prosečnim vrednostima pokazatelja tržišta rada za mlade na nivou EU", rekao je Selaković.

On je istakao da je jedna je od najčešćih prepreka za zapošljavanje mladih nedostatak radnog iskustva tako da je, kako kaže, mladima neophodno omogućiti da još tokom procesa formalnog obrazovanja ostvare određeni kontakt sa tržištem rada.

 

"Zbog efekata koje kvalitetne radne prakse imaju na olakšavanje tranzicije mladih na tržište rada, Savet ministara EU je 2014. godine usvojio Preporuku o okviru kvaliteta za radne prakse, sa osnovnim elementima koji obezbeđuju kvalitet radnih praksi", rekao je Selaković.

On je objasnio da se tom preporukom Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vodi prilikom izrade Nacrta zakona o radnoj praksi, kojim će se urediti način sticanja praktičnih znanja i veština kroz radnu praksu.

"Ako pogledamo uključivanje mladih u mere aktivne politike zapošljavanja, tokom 2022. godine, u cilju stručnog osposobljavanja za samostalan rad u struci, sticanja praktičnih znanja, obuka za potrebe tržišta rada i sl. uključeno je blizu 7.000 mladih do 30 godina starosti", rekao je Selaković.

On je podsetio da je krajem 2022. godine započeo je treći ciklus realizacije Programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ radi osposobljavanja za samostalan rad, u koji je pema njegovim rečima uključeno preko 9.000 nezaposlenih mladih do 30 godina starosti.

"Ovaj program se realizuje od 2020. godine. Do sada su realizovana dva ciklusa u koja je uključeno preko 17.000 mladih", rekao je Selaković.

On je dodao da je Srbija 2022. godine usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu kojim je ova oblast prvi put pravno uređena.

"Na Drugom ministarskom sastanku Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je održan 8. jula 2021. godine u Sloveniji, Srbija je potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada i time prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju Garancije za mlade", rekao je Selaković.

On je dodao da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o osnivanju Koordinacionog tela za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije Garancije za mlade, a da je Stručna grupa Koordinacionog tela izradila Nacrt plana implementacije Garancije za mlade u Republici Srbiji za period 2023. do 2026. godine i da je taj Nacrt plana 19. juna upućen Evroskoj komisiji na komentare.

"Pored finansijskih sredstava koja će se obezbediti u budžetu Republike Srbije, za realizaciju Garancije za mlade, obezbeđena su i sredstva iz programa IPA 2020, kroz Direktan grant Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Projekat tehnička pomoć Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje u ukupnom iznosu od 5,5 miliona evra, dok kofinansiranje iz nacionalnog budžeta iznosi 1,5 miliona evra", rekao je Selaković.

On je dodao da će veći deo sredstava biti opredeljen za tri odabrane filijale Nacionalne službe za zapošljavanje – Niš, Kruševac i Sremska Mitrovica, a da će jedan deo sredstava biti opredeljen za podršku dugoročno nezaposlenim licima i licima koja se suočavaju sa višestrukim teškoćama u zapošljavanju.

"Garancija za mlade jedan od od prioritetnih ciljeva Operativnog programa 2024-2027. koji je u procesu pripreme, a koji je od značaja da na osnovu naučenih lekcija iz faze pilotiranja Garancije za mlade, omogućimo punu primenu i širenje Garancije za mlade i na druge regione i Republiku Srbiju i time stvorimo uslove za održivirast zaposlenosti mladih koji se zasniva na znanju i dostojanstvenom radu", rekao je Selaković.

On je istakao da je Evropska Unija u svemu iskreni partner, Srbije a da je Srbija, iako trenutno država kandidat za članstvo, oduvek i istinski deo evropske porodice sa kojom je, prema njegovim rečima, delila i deli zajedničke vrednosti.