14. februar 2023 20:40

Otvorena izložba "Ljubavi velikana - Od inspiracije do destrukcije" u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Ljubavi velikana - Od inspiracije do destrukcije" u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/MR.Yanukit, ilustracija

BEOGRAD – Izložba “Ljubavi velikana - Od inspiracije do destrukcije” tandema umetnica Vuke Jeremić i Dragane Mihailović, otvorena je večeras u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu i trajaće do 6. marta.

Povodom Dana zaljubljenih, autorke postavke predstavljaju jedinstvenu izložbu o velikim i intrigantnim ljubavima značajnih književnika i filozofa.

Autorke Vuka Jeremić i Dragana Mihailović osmislile su projekat koji prikazuje preko 30 ljubavnih priča velikih imena iz istorije, među kojima su Frančesko Petrarka, Johan Volfgang Gete, Imanuel Kant, Aleksandar S. Puškin, Šarl Bodler, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Fridrih Niče, Sergej Jesenjin, Oskar Vajld, Žan Pol Sartr, Čarls Bukovski.

Poseban segment izložbe je posvećen je srpskim piscima i filozofima kao što su: Ivo Andrić, Laza Kostić, BrankoRadičević, Miloš Crnjanski, Branko Miljković, Isidora Sekulić, Anica Savić Rebac, Jovan Dučić i Aleksa Šantić.

Produkciju i realizaciju izoložbe potpisuju manifestacija “Noć muzeja” i UK Parobrod.

Kako su navele autorke, kroz sopstveni zanos i patnju, autori velikani su ispisali neke od najpoznatijih stranica svetske literature, a u mnogim slučajevima podrazumevalo se veliko požrtvovanje žene u senci da geniju omogući uslove za stvaranje ili da sačuva delo posle smrti autora. U nekim slučajevima platonske, često tajanstvene, uglavnom tragične, ove ljubavi su često bile i destruktivne za život.

Na novoj izložbi “Ljubavi velikana - Od inspiracije do destrukcije” Jeremić i Mihailović publici su večeras predstavile na tim prizorima i ljubavi i strasti kojima su podlegli mnogi filozofi, odnosno ti, kako ih nazivaju - “hladni racionalni umovi”.

Posetiocima su zanimljive upravo ljubavne priče koje prkose činjenicama o ljubavnom životu onih filozofa za koje se zna da nisu nikada bili u braku - Imanuel Kant ili izraziti ženomrzac Šopenhauer.

Autorke misle da najveću radoznalost kod posetilaca izložbe bude ljubavni trouglovi slavnih ljudi, bez obzira da li se u njima vodila borba velikih umova za naklonost nečijeg srca ili se odvijala „mirna koegzistencija“ u kojoj je svaka od tri strane nalazila sopstveni motiv o(p)stanka.