28. februar 2023 14:59

Otvorena izložba o Mići Popoviću i Mihizu u Muzeju Vuka i Dositeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba o Mići Popoviću i Mihizu u Muzeju Vuka i Dositeju

Foto: Shutterstock.com/MR.Yanukit, ilustracija

BEOGRAD - Izložba "Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 - 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 - 1996)“ otvorena je danas u Muzeju Vuka i Dositeja, gde će trajati do 30. aprila.

Izložbu je povodom obeležavanja Dana Muzeja Vuka i Dositeja, u prepunom prostoru, otvorio reditelj Arsenije Jovanović, koji se prisetio rada i druženja sa dvojicom stvaralaca, a među prisutnima je bio i slikarev sin, dramatrug Jovan Popović.

"Ova izložba je posveta njihovom prijateljstvu koje je stvarno bilo izuzetno i potrajalo je do njihovih smrti", istakao je Popović.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković je podsetila da je pre sedam decenija otvorena izložba Popovićevih slika "Selo Nepričava" upravo u novoosnovanom Muzeju Vuka i Dositeja, gde je kustos asistent bio njegov kum, mladi pisac Mihajlović.

Prema njenim rečima, životni putevi dvojice znamenitih umetnika i mislilaca su bili neprekidno povezani više od pola veka, još od mladosti u kojoj su se opirali nametnutoj estetici u umetnosti.

Izložbu i prateći katalog realizovali su muzejski savetnici Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, a obuhvaćeni su rani radovi Popovića, nastalih pedesetih i šezdesetih godina iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka Narodnog muzeja Srbije.

Tu su i Popovićeva dela iz Likovne zbirke Muzeja Vuka i Dositeja, Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, pri Centru za kulturu „Vuk Karadžić“, Loznica, Srpske čitaonice u Irigu, kolekcije porodice Popović i zaostavštine Mihajlovića.

"Izborom dela i tekstom, autorski tim je pokušao da iskaže trajnost jednog prijateljstva koje je opstalo tokom turbulentnih vremena", istakla je Borić Brešković.

Gavrilović je istakla između ostalog izložen portret Mihiza iz 1946. godine, kao "dragocena pozajmica" iz Iriga, a među delima iz 1948/49. se izdvaja slika "Beograd" od čijeg honorara je Popović polovinu poklonio piscu za štampanje svoje prve zbirke poezije.