21. april 2023 15:08

Maja Gojković u Narodnom muzeju u Kikindi otvorila adaptiranu galeriju i izložbu "U velikom formatu" SANU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković u Narodnom muzeju u Kikindi otvorila adaptiranu galeriju i izložbu "U velikom formatu" SANU

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ VLADIMIR SRETENOVIĆ

KIKINDA - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas Kikindu gde se sastala sa čelnicima Grada i direktorima ustanova kulture i otvorila adaptiranu galeriju Narodnog muzeja i izložbu "U velikom formatu" Srpske akademije nauka i umetnosti.

Gojković je prilikom otvaranja adaptirane galerije Narodnog muzeja, za koju je Ministarstvo kulture izdvojilo 16 miliona dinara i izložbe "U velikom formatu" Srpske akademije nauka i umetnosti naglasila da ova dva istovremena događaja imaju višestruki značaj za Ministarstvo kulture, grad Kikindu i celokupnu kulturu naše zemlje.

 

"Obnova muzeja koji ima bogatu tradiciju, u decenijama unazad važnom središtu kulturnih dešavanja, dobar je primer decentralizacije kulture, na koju je Ministarstvo stavilo poseban akcenat", poručila je Gojković i dodala da drugi značajan aspekt predstavlja to što će ljubitelji umetnosti iz Kikinde i okoline, ali i brojna druga publika, moći da vide dela nekih od najvećih srpskih slikara, koja se s punim pravom smatraju biserima srpskog i svetskog kulturnog nasleđa.

Prema njenim rečima, Kikinda je grad koji je oduvek bio sinonim za bogatstvo kulturnih sadržaja, a pre svega, mesto bogate tradicije i istorije, autentične arhitekture i mnoštva prirodnih lepota koje ga okružuju.

"Podatak da je upravo ovde 1876. godine osnovano jedno od prvih kulturno-umetničkih društava u čitavom srpskom narodu, kao i da je u Kikindi 1886. godine izašao prvi muzički časopis u našoj zemlji, najslikovitije govore da u Kikindi kultura ima duboke korene i da je usko vezana za njen razvoj", rekla je ona.

Gojković je podsetila da je, poštujući bogatu kulturnu tradiciju ovog grada i prepoznajući veoma aktivnu savremenu scenu, Ministarstvo kulture u prethodnoj deceniji podržalo niz projekata koji su unapredili kulturni život lokalne zajednice.

"Samo u prethodne dve godine, putem konkursa "Gradovi u fokusu" Ministarstvo je podržalo izgradnju galerijskog prostora i stvaranje uslova za izradu nove stalne postavke Narodnog muzeja u Kikindi, kao i druge neophodne radove na adaptaciji i opremanju ove ustanove", ukazala je Gojković naglašavajući da su opredeljena sredstva za i za druge projekte kojima je obogaćen kulturni život Kikinde i dat podsticaj poboljšanju ukupnog kvaliteta života u čitavoj ovoj regiji.

Gojković je istakla da je ponosna što je u Kikindi i u mnogim drugim gradovima širom Srbije, u tesnoj saradnji sa lokalnim samoupravama, Ministarstvo kulture značajno doprinelo da kultura nakon višedecenijskog zanemarivanja ponovo bude važna tema i bitan faktor ukupnog razvoja lokalne sredine.

"Time smo i na delu pokazali da je decentralizacija kulture ne samo i te kako moguća, već i poželjna. Jer, kada govorimo o kulturi, velike i male sredine moraju biti ravnopravne. Tako će dati i najvredniji doprinos ukupnom ravnomernom razvoju Srbije", dodala je Gojković.

Ministarka je rekla da je naša zemlja među najboljim primerima toga da veliki stvaraoci često dolaze iz unutrašnjosti, kao i da su brojni veliki umetnici svoju inspiraciju pronalazili u gradovima kao što je Kikinda.

"Srpska i evropska kultura mnogo duguju Miroslavu Antiću, Raši Popovu i Jovanu Ćirilovu, da pomenem samo neke od slavnih Kikinđana. I čuveni pesnik i slikar Đura Jakšić svoju veliku i bogatu umetničku karijeru započeo je u ovom gradu", konstatovala je Gojković.

Naglašavajući da, kao što Kikinda ima dragocenu tradiciju i baštinu koje marljivo neguje i čuva, Gojković je rekla da je tako i cela naša zemlja, kao retko koje drugo područje sveta, bogata kulturnim nasleđem te da stoga, kako bismo upoznali sami sebe, naša obaveza i prema precima i prema budućim generacijama je da to nasleđe što bolje prikažemo, u zemlji i na međunarodnom nivou.

Gojković je rekla i da je izložba pravi putokaz kako da građani Srbije što bolje upoznaju svoju kulturnu baštinu a da su dela slavnih majstora srpskog i svetskog slikarstva: Petra Lubarde, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, Marka Čelebonovića i drugih čije su slike izložene samo delić blistavog mozaika koji je gradila srpska kultura.

"Ovi akademici, koji su u našu najznačajniju umetničku i naučnu instituciju izabrani u drugoj polovini 20. veka, hodajući stazama svojih slavnih prethodnika kao što su Sava Šumanović, Paja Jovanović i Uroš Predić ostavili su jedinstven pečat na umetničkoj sceni", podsetila je Gojković ističući da je zahvaljujući njima i svima drugima koji su stvarali naše kulturno nasleđe, Srbija i danas u svetu poznata i kao zemlja velikih umetnika i raznovrsne kulturne ponude.

Prema njenim rečima, kako bismo takva zemlja bili i u budućnosti, Ministarstvo kulture nastaviće da snažno podržava lokalne zajednice i podstiče ih da unapređuju uslove za razvoj savremenog stvaralaštva i staranje o kulturnom nasleđu.

"Trudićemo se da još više pomažemo popunu vrednih zbirki institucija kao što je ova Srpske akademije nauka i umetnosti, koja se godinama unazad upotpunjuje uz podršku Ministarstva kulture. Sigurna sam da će ova izložba biti dobra smernica za buduće velike kulturne događaje u Kikindi", zaključila je Maja Gojković otvarajući izložbu "U velikom formatu" koja će za posetioce Narodnog muzeja u Kikindi biti otvorena do 21. juna.

Na sastanku sa čelnicima Grada Kikinde i ustanova kulture, kome je prisustvovala zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski, predstavnici gradskog veća za kulturu i obrazovanje, kao i direktori Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodnog pozorišta, Narodne bibliteke "Jovan Popović", Kulturnog centra i Centra za primenjenu i likovnu umetnost "Tera" bilo je reči o izradi Strategije razvoja kulture u Kikindi, infrastrukturnim ulaganjima u kulturi, posebno na obnovi krova Kulturnog centra, a predstavnici Grada su iskazali zainteresovanost za učešće na konkursu za nacionalnu prestonicu kulture.

Gojković je nakon sastanka naglasila da je još ranije sa čelnicima grada zaključeno da je neophodno da Kikinda ima Strategiju razvoja kulture i da joj je danas predočeno da će dokument biti spreman za javnu raspravu već krajem jula ili početkom avgusta i da će na jesen biti pred odobrnicima Skupštine grada.

Gojković je navela i da je na današnjem sastanku bilo reči i o mogućnosti da Kikinda učestvuje na konkursu, odnosno jednom od najvažnijih projekata ministarstva - Prestonica kulture Srbije za 2025. godinu.

"Kikinda sa puno entuzijazma priprema svoj program i prvi su se javili i iskazali zainteresovanost da dobiju smernice. Grad Kikinda je jedan od najozbiljnijih kandidata i pozivam ih da pogledaju kako to radi Čačak, a potom i Užice, da sagledaju prednosti i mane i da budu hrabri", poručila je ministarka.