6. jun 2023 20:15

Otvorena izložba fotografija "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba fotografija "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj"

Foto: Vladimir Marković

BEOGRAD - Izložba fotografija "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj" autora Vladimira Markovića otvorena je večeras u Odeljenju za kulturu Ambasade Mađarske - Collegium Hungaricum u Beogradu.

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Ivan Stanić, dok je u muzičkom delu programa nastupila pijanistkinja Ksenija Đačenko.

Izložba fotografija otkriva umetničke vrednosti srpskog sakralnog graditeljstva 18. veka. Kroz seriju fotografija eksterijera i enterijera, fotograf Vladimir Marković je beležio najupečatljivije motive svakog sakralnog objekta, od kupola i monumentalnih tornjeva, do detalja artistički oblikovanog ikonostasa i mobilijara. Fotografije su predstavljene kao kolaž detalja umetničkih elemenata i arhitektonske celine.

Namera autora bila je da ukaže na postojanje još jednog kulturnog obrasca srpskog naroda na prostoru Balkana i Panonske nizije.

Izložbom "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj", u produkciji Kulturno - medijskog centra "Srpski venac" iz Budimpešte, skreće se pažnja na vrednu baštinu srpskog naroda duž Mađarske, koja zaslužuje da bude istražena, vrednovana i zaštićena, zalaganjem nadležnih institucija iz obe države.

Srpska sakralna umetnost u Mađarskoj vezana je za period od 15. veka kada je doseljavanje Srba u Ugarsku praćeno izgradnjom mnogih sakralnih objekata, navodi se u tekstu izložbe.

Srpske barokne crkve u sadašnjoj Mađarskoj i Srbiji nastajale su u isto vreme, uz pokroviteljstvo istih ktitora, sa veštinom istih graditelja, a oslikavali su ih identični umetnici - kijevski zografi, Arsa Teodorović, Mihajlo Živković, Pavel Đurković, Teodor Simeonov Gruntović, Stefan Tenecki, Teodor Kračun i Teodor Ilić Češljar.

Pravoslavni hramovi iz Budimpešte, Sent Andreje, Mohača, Srpkog Kovina, Siriga, Jegra, Sečuja i Đera, po umetničkim vrednostima i značaju u nacionalnoj istoriji umetnosti zauzimaju isto mesto kao Fruškogorski manastiri, sakralni objekti u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Vršcu, Somboru, Kikindi, istaknuto je povodom otvaranja izložbe.

Autor fotografija Vladimir Marković rođen je u Visokom (BiH), školovao se u Čačku i Beogradu, dok je master diplomu audio - vizuelnog umetnika stekao na Akademiji umetnosti u prestonici.

Trenutno živi i radi u Budimpešti, gde je zaposlen u Srpskom obrazovnom centru "Nikola Tesla". Dopisnik je RTS-a iz glavnog grada Mađarske i saradnik "Srpskih nedeljnih novina" iz ovog grada.

Marković je izlagao na samostalnim i kolektivnim izložbama u Mađarskoj, Srbiji i regionu. Autor je i režiser dokumentarnog filma "Duh predaka peva sa nama" o životu srpske zajednice u Mađarskoj.