7. jun 2023 16:01

Izložba "Primenjena nostalgija: Beograd - Stokholm" otvorena u Silosima Beograd

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Primenjena nostalgija: Beograd - Stokholm" otvorena u Silosima Beograd

Foto: TANJUG/AMBASADA ŠVEDSKE/ DOBRICA MTROVIĆ

BEOGRAD - Izložba "Primenjena nostalgija: Beograd - Stokholm", na kojoj su predstavljene fotografije Jadranke Ilić fotoreportera Tanjuga i Aviga Kazandijana, nastale tokom njihovih poseta prestonicama Švedske i Srbije, otvorena je sinoć u Silosima Beograd, u okviru manifestacije Nacionalni dan Švedske.

Izložbu je otvorio v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Miroslav Gačević, u prisustvu švedske ambasadorke Anike Ben David i zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Plamene Halačeve.

"Ova izložba jedinstvena je prilika da njome ukažemo na to da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, deli zajedničke, evropske ideje i vrednosti kako sa Švedskom, tako i sa ostalim državama članicama Unije. Verujem da je glavna poruka i ove epizode serijala Primenjena nostalgija da svi skupa treba predano da radimo na prevazilaženju onoga što nas razdvaja istovremeno doprinoseći kulturnom diverzitetu, negovanju posebnosti i razumevanja među građanima Evrope", istako je tom prilikom Miroslav Gačević.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David poručila je sinoć, na prijemu povodom Nacionalnog dana Švedske, da njena zemlja jasno podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i da je i najveći bilateralni partner u oblasti reforme životne sredine.

Švedska ambasadorska je navela da se ovim prijemom obeležava i kraj predsedavanja Švedske EU, iako ono traje do 1. jula, kada će Španija preuzeti predsedavanje. Ona je tim povodom španskom kolegi Raulu Molini uručila tradicionalnu flašu srpske rakije.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva zahvalila je Švedskoj „na predsedavanju Uniji u teškim vremenima" i tome što je svojim prioritetima dosledno promovisala vrednosti EU.

Fotografi Ilić i Kazandijan su tokom švedskog predsedavanja Savetu EU, u prvoj polovini 2023. godine, boravili u Stokholmu, odnosno Beogradu i fotografisali mesta, događaje, scene i ljude koji ih podsećaju na grad iz kojeg dolaze.

Projekat "Primenjena nostalgija", koji sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Srbije, predstavlja seriju zajedničkih izložbi radova dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje koja predsedava EU.

Osnovna ideja je unapređenje kulturne razmene između dve zemlje i promovisanje evropskih vrednosti i saradnje Srbije i članica EU.

Izložba je otvorena za javnost do 20. juna.