12. septembar 2023 14:08

Zoran Knežević: Biće predložene male izmene u proceduri izbora članova SANU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Knežević: Biće predložene male izmene u proceduri izbora članova SANU

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik SANU Zoran Knežević izjavio je danas da će biti predložene izmene procedure u cilju unapređivanja procesa izbora novih članova akademije, kao i da se nada da će izbori naredne godine doprineti da se zaustavi smenjenje broja članova i poveća broj žena akademika.

Knežević je rekao da su u SANU aktuelne pripreme za izborni ciklus za nove redovne, dopisne i inostrane članove, koji će biti završen u novembru 2024. godine.

Prema njegovim rečima, "ukoliko ima predloga za unapređenje izbornog procesa u smislu njegove objektivnosti i transparentnosti", statut se može menjati samo u ovoj, a ne u izbornoj godini.

"Srpsku akademiju nauka i umetnosti očekuje 5. oktobra skupština na kojoj će neke male promene u izbornoj proceduri biti predložene. I pretpostavljam prihvaćene", istakao je Knežević na konferenciji za novinare.

Govoreći o svojim očekivanjima od izbora u SANU, Knežević je rekao da se, u prvom redu, nada da će doći "veći broj članova, po mogućnosti mlađih ljudi", pošto je od prethodnog ciklusa došlo do smanjenja ukupnog broja članstva i trenutno je 123 akademika.

"Svedoci smo da u periodu između izbora ostanemo bez većeg broja članova nego što smo izabrali. Postepeno se članstvo smanjuje. Možda je krajnji momenat da pokušamo da na izborima osvežimo akademiju", naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, drugi, stari problem SANU je neravnoteža broja članova između odeljenja egzaktnih nauka, poput matematike, fizike i hemije, koji iznosi 60, 70 posto akademije, dok članovi društvenih odeljenja, kao što su istorija i književnost, "predstavljaju ozbiljnu manjinu".

"Tu neravnotežu treba ispravljati. To je predviđeno i statutom, da se pokuša održati koliko je moguće u ravnoteži", napomenuo je Knežević, dodavši da je treći problem SANU kritično nizak broj članova pojedinih odeljenja, poput Odeljenja društvenih nauka.

On je istakao da javnost s pravom ukazuje na problem sa malim brojem žena članova, za koji "nema ozbiljnog razloga i obrazloženja", dodavši da je lično bio "prilično iznenađen i pomalo razočaran" što na proteklim izborima nijedna žena nije bila izabrana u SANU, iako je, kako je naveo, bilo kvalitetnih kandidatkinja.

"Nadam se da će ovaj put biti više sreće u tom pogledu. Glasanje je tajno i šta nekom u tom trenutku prolazi kroz glavu, niko ne zna. Ostaje da se nadamo da će izbori biti uspešniji nego u prethodna dva ciklusa", naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, u SANU će do kraja godine biti održano nekoliko izložbi, među kojima je i "Slike i reči: Izbor iz likovne zbirke Narodne biblioteke Srbije", koja "treba da nam omogući novi pogled na odnos književnosti i likovne umetnosti".

Knežević je dodao da će godina posvećena hemičaru i akademiku Simi Lozaniću biti završena 26. decembra reprezentativnom izložbom njemu u čast.

Najavivši 24 naučna skupa do kraja godine, Knežević je izdvojio ciklus od osam predavanja, na kojima će se pokušati "dati zaključci i preporuke kako kontrolisati veštačku inteligenciju".