18. septembar 2023 14:31

Maja Gojković otvorila galerijski prostor Doma kulture u Malom Zvorniku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković otvorila galerijski prostor Doma kulture u Malom Zvorniku

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ

MALI ZVORNIK - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas opštinu Mali Zvornik gde je otvorila novoopremljeni galerijski prostor Doma kulture.

Gojković je u Malom Zvorniku poručila da je decentralizacija kulture jedan od najvažnijih prioriteta i da će se i u narednom periodu u saradnji sa gradovima i opštinama nastaviti sa ulaganjima u osnaživanje kulture u celoj zemlji.

Nakon otvaranja galerijskog prostora koji je uređen zahvaljujući sredstvima iz programa Gradovi u fokusu, Gojković je prisustvovala svečanoj sednici Skuštine opštine povodom obeležavanja Dana opštine Mali Zvornik na kojoj joj je dodeljena Povelja za doprinos razvoju u oblasti kulture i ujedno bržem napretku te opštine.

Čestitajući prisutnima Dan opštine, ministarka je zahvalila na vrednom priznanju, ističući da joj je time ukazana velika čast i da je upravo to potvrda da za Ministarstvo kulture ne postoje male i velike sredine, ali i podsticaj da se nastavi zajednički rad na dobrobit građana Srbije.

Naglasila je da priznanje takođe svedoči i tome da su građani prepoznali posvećenost Vlade Srbije i Ministarstva kulture usmerenu na ravnomeran razvoj i napredak svakog dela naše zemlje.

Gojković je navela da je Mali Zvornik, iako jedna od najmlađih i najmanjih opština Mačvanskog okruga, vekovima poznat po značajnoj istoriji i nasleđu, koje su gradili čestiti i vredni ljudi, na ponos čitave naše zemlje.

"Važni istorijski lokaliteti, kao što su arheološko nalazište Orlovine i Podzemni grad Karađorđevića, zatim brojne kulturne manifestacije: Mesec knjige, izložbe narodne radinosti, likovne kolonije i druge, samo su deo svedočanstva vredne viševekovne tradicije ovog kraja. Srbija danas sa ponosom neguje svoje nasleđe i tradiciju, ponosna na svoj nacionalni identitet", rekla je ministarka.

Podsetila je da je, vodeći se tim principima, Ministarstvo kulture pre tri godine udvostručilo budžet namenjen konkursu Gradovi u fokusu, kako bi se omogućilo da svako mesto u Srbiji dobije moderne domove kulture, biblioteke, muzeje, galerije, bioskope.

Ističući da su ustanove kulture širom Srbije do pre samo jedne decenije delile sličnu sudbinu i da u njih ništa nije ulagano još od perioda Jugoslavije, Gojković je rekla da je usled nebrige, mnoge ustanove kulture zub vremena doveo do stanja delimične ili potpune devastacije.

"Zato sam ponosna što smo i ovde u Malom Zvorniku, kao i u brojnim drugim gradovima i opštinama u Srbiji, pomogli da se ta tužna slika promeni. U prethodne dve godine, Ministarstvo je putem konkursa Gradovi u fokusu opredelilo 22 miliona dinara Malom Zvorniku. Zajedno sa lokalnom samoupravom uspeli smo da Biblioteka "17. septembar", nosilac svih kulturnih manifestacija u ovoj opštini, dobije novi multifunkcionalni i adaptirani prostor, namenjen za održavanje pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija i brojnih drugih aktivnosti", rekla je ministarka.

Gojković je istakla i da je omogućeno i otvaranje novog galerijskog prostora za muzejsku zbirku koja svedoči o bogatoj istoriji ovog kraja.

"Na taj način smo rešili višedecenijski problem da se od zaborava i nestajanja sačuva baština ovog dela Srbije, te da se obogate kulturni sadržaji opštine i privuče nova mlada publika. Sve što smo u oblasti kulture uradili i sve što radimo podstrek je da nastavimo da zajednički ostvarujemo snove, zarad današnjih generacija, ali i budućih naraštaja", poručila je Gojković.

Ministarka kulture je navela da će se i u narednom periodu nastaviti snažno i u saradnji sa gradovima i opštinama zajedničko ulaganje u osnaživanje kulture u čitavoj Srbiji.