6. januar 2023 10:44

Milica Ševarlić za Tanjug: Jubilarno izdanje Martovskog festivala među najznačanijim manifestacijama u 2023. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milica Ševarlić za Tanjug: Jubilarno izdanje Martovskog festivala među najznačanijim manifestacijama u 2023. godini

Foto: Shutterstock.com/Mirko Kuzmanovic, ilustracija

BEOGRAD - Jubilarno 70. izdanje Martovskog festivala je među najznačajnijim manifestacijama Doma omladine Beograda tokom 2023. godine, kazala je Tanjugu Milica Ševarlić, jedna od urednica programa u Domu omladine Beograda

"Filmski program DOB-a će obeležiti 70. izdanje Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je jedan od najstarijih festivala u Evrop i svetu", rekla je Ševarlić.

Prema njenim rečima, festival je posvećen pravcima koji možda nisu zastupljeni u redovnoj bioskopskoj ponudi ili čak drugim festivalima, a njegov takmičarski deo obuhvata kategorije do i preko 50 minuta, kratki igrani i animirani film, eksprimentalni film i video art. 

"Imaćemo bogat revijalni program, mnoge goste iz zemlje i inostrastvra. Važan deo festivala su edukativni program, radionice i master klasovi, i drugi sadržaji", naglasial je Ševarlić 

Jubilarni Martovski festival imaće "posebno grandiozan program", a Ševarlić najavljuje i izlazak publikacije o prvih 70 godina festivala.

U susret festivalu koji se tradicionalno država poslednje nedelje marta DOB priprema niz progama, tribina i panel diskusija sa značajnim predstavnicima filmske struke, o istorijatu manifestacije i načinu obogaćivanja njenog programa u narednoj deceniji.

Ševarlić je podsetila da će u DOB-u biti krajem godine deveti Festival nezavisnog američkog filma, zatim Festival subverzivnog filma i redovni programi poput ciklusa tribina "Šok koridor uživo", "Gnevni filmovi" i drugo.

Kao manifestacija od posebnog značaja za grad u poslednjoj nedelji oktobra biće održan 39. Beogradski džez festival, podsetila je Ševarlić.

"U pet, šest dana imaćemo presek najznačajnijim dešavanja u svetu džez muzike, u domaćim i inostranim okvirima", ocenila je Ševarlić.

Prema njenim rečima, od muzičkog programa u prvim mesecima 2023. godine može se očekivati džez bend Ejot, 7. aprila je veliki beogradski koncert Eve Braun, a biće potom još domaćih i inostranih zvezda, kao i mladih i novih imena, kojima DOB tradicionalno daje podršku.

"Nastavićemo sa redovnim dobro poznatim muzičkim programima: 'Koncertima na zidiću' ovog leta, a na istom mestu u septembru kao matine program nastavak sezone kancerata 'Džez za dž'", rekla je Ševarlić.

Galerija DOB-a u 2023. godini predstaviće se sa 58. izlagačkom sezonom koja je posvećena radu mladih autora, a Ševarlić je podsetila da često pripređuju prve samostalne izložbe i tradicionalano sarađuju sa fakultetima likovnih i primenjenih umetnosti.

"Za ovu godinu Savet Galerije je odabrao 22 umetnička projekta. Tokom čitave godine biće bogat program, sa dosta inovativnih sadržaja, različitih umetničkih formi", rekla je Ševarlić.

Tribinski program DOB-a već godina se bavi raznim temama, od pop kulture, regligije, filozofije i socijalnih tema, a pripremaju se u ovoj godini novi ciklusi posvećeni istorijatu i značaju arapskog sveta ili o nasleđu Jugoslavije iz prespektive mladih naučnika i istraživač, čak rođenih nakon njenog raspada.

"U okviru 'Zlatnih godine' Dragan Ambrozić i Žikica Simić svakog meseca predstavljaju najznačanije albume koji su obeežili 20. vek. Moguća je i knjiga na tu temu", rekla je Ševarlić.

Prema njenim rečima, godišnje prođe oko pola mliona posetilaca kroz DOB i njegovih oko 1.500 programa, od koji se često održava nekoliko dnevno. 

"Godina za nama je bila uspešna. Svi se vraćamo u tokove normalnosti nakon pandemije. Ekonomska kriza i mnoga druga dešavanja na globalnom nivou utiču, ali sa uspehom smo realizovali sve što je planirano"; navela je Ševarlić i dodala de je oko 80 posto programa DOB-a besplatno za publiku što treba iskoristiti i pronaći neki sadržaj.