11. jul 2024 21:56

Izložba Francuska štampa o Kraljevini Srbiji od 1903. do 1914. u Arhivu Vojvodine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba Francuska štampa o Kraljevini Srbiji od 1903. do 1914. u Arhivu Vojvodine

Foto: TANJUG/Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju/ Mirko Bajkiša

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon otvorio je danas u Arhivu Vojvodine, u Novom Sadu izložbu “Francuska štampa o Kraljevini Srbiji od 1903. do 1914.“ autora Aleksandra M. Gajića i tom prilikom održao predavanje o francusko-srpskim vezama.

Na izložbi su predstavljeni odštampani novinski članci iz tog perioda, koje su posetioci mogli da pogledaju.

"Posebna je čast govoriti o ovoj temi baš na dan kada obeležavamo 180 godina od rođenja srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji se borio na strani Francuske u ratu protiv Pruske 1870. godine. Zadivljujuće je da je jedan Srbin, a pritom budući kralj bio spreman da žrtvuje svoj život za Francusku", rekao je Gujon.

Isto tako, kako je dodao, neverovatno je da imamo i Francuze koji su bili spremni da se žrtvuju za Srbiju poput generala Franš D'Eperea u Prvom Svetskom ratu, do majora Binela tokom NATO bombardovanja“.

On je dodao da je inicijativa za ovo obeležavanje potekla od mladih politikologa iz “Centra za društvenu stabilnost” iz Novog Sada, Aleksandru Gajiću i Milanu Bogojeviću, saopšteno je iz Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Arno Gujon je danas obišao i prostorije Fondacije Svetozar Miletić, koja se zalaže za nacionalnu kulturu, istoriju, tradiciju i književnost, a potom je obišao spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.