18. februar 2023 10:14

Marko Đurić: Projekcija srpskih filmova u Vašingtonu je prilika da slavimo srpski film i kulturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Projekcija srpskih filmova u Vašingtonu je prilika da slavimo srpski film i kulturu

Foto: TANJUG/AMBASADA SRBIJE U SAD

VAŠINGTON - Publika u Vašingtonu sinoć je imala priliku da vidi dva srpska filma – “Strahinja Banović” i “Sladoled” – a njihovo prikazivanje upriličeno je uoči velikog skupa srpske dijaspore u organizaciji Ambsade Srbije, prvog nakon više od dve decenije.

Ambasador Marko Đurić pred početak projekcije pozdravio je auditorijum i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj članova srpske dijaspore okupio u Vašingtonu.

"Zaista se mnogo radujemo i prepuno mi je srce što smo se sabrali u Vašingtonu na jedan veoma poseban dan za nas što vijorimo srpsku zastavu ovde u SAD i što ćemo nastaviti rad na velikom skupu i raditi na novom okupljanju i sabiranju", rekao je Đurić i pozvao auditorijum da pogledaju filmove i slave srpsku kulturu i srpski film.

Podsetio je da je posle braće Limijer jedan od prvih filmskih uređaja i prvih snimljenih filmova bio upravo u Beogradu.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i Kancelariji Republike Srpske u Vašingtonu, pred publikom u glavnom gradu SAD bio je, najbolji srpski film u 2022. – “Strahinja Banović”, a to ostvarenje reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića, ovenčano je sa više od 25 nagrada osvojenih na festivalima širom sveta.

Pored Arsenijevićeve višestruko nagrađivane ljubavne priče inspirisane srpskom epskom pesmom „Banović Strahinja“, smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize, publika je videla i kratkometražni film “Sladoled” koji su snimili Srbi koji žive u SAD.

Tu komediju apsurda, koja oslikava momente iz života imigranta, mogli su da vide i zaljubljenici u filmsku umetnost na prestižnim američkim i evropskim festivalima kao što su Palm Spring i Moskva, Kipar, Ostin, Albakerki, San Hose…

Oba filma nagrađena su na Festivalu srpskog filma u Čikagu, a čija je direktorka Slavica Petrović sinoć zajedno sa rediteljem i glavnim glumcem filma „Sladoled“ Stivom Srpemom i Igorom Obradovićem pozdravila publiku.

Auditorijumu se obratio Obrad Kesić predstavnik Kancelarije RS koji je podsetio da se svečanost održava povodom Dana državnosti Srbije, i delu auditorijuma koji su činili Amerikanci predstavio značaj našeg praznika.

Podsetio je i da “Strahinja Banović”, inspirisan srpskim epom, koji predstavlja borbu sa tradicijom, samim sobom, pitanje ljubavi i žrtve, nije samo srpski film.

Projekticiji filmova i koktelu na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton Holu, prisustvovali su i ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović, kao i predstavnici Skupštine Srbije i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Danas će u Vašingtonu biti održana konferencija “Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD”, koju organizuje Ambasada Srbije uz podršku presednika i Vlade Srbije, a okupiće predstavnike srpskih organizacija iz čitave Amerike, ugledne pojedince uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta.