16. jun 2023 16:53

Održana sednica skupštine UFUS AFA zaštite: Među temama naplata tantijema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana sednica skupštine UFUS AFA zaštite: Među temama naplata tantijema

Foto: Miodrag Milošević

BEOGRAD - Organizacija filmskih autora Srbije UFUS AFA zaštita saopštila je da je njena skupština održala sednicu gde je centralna tema bila naplata tantijema od kablovskog reemetovanja filmskih i televizijskih dela.

"Kao organizacija zadužena za kolektivno ostvarivanje filmskih autorskih prava, UFUS AFA zaštita u ime autora pomenute tantijeme naplaćuje od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi. Međutim, kako se moglo čuti na skupštini i dalje je mnogo nedoumica među autorima oko ostvarivanja sopstvenih prava", kaže se u saopštenju.

Iz UFUS AFA zaštite su dodali da su neki njeni članovi isticali ranije potpisane nepovoljne ugovore sa producentima i raspitivali se za mogućnost njihove ispravke, ali i pitali za predlog nacrta nekih budućih ugovora.

Kako je navedeno, predsednik Upravnog odbora UFUS AFA zaštite, reditelj Srđan Dragojević je rekao da organizacija planira angažovati advokatsku kancelariju koja se bavi autorskim pravima, kako bi bila na raspolaganju članovima.

"Napravićemo predlog ugovora koji bi filmski i televizijski autori, ukoliko žele, ponudili producentima. To je proces u kome očekujemo pomoć svih članova da se, pre nego što potpišu svoje ugovore, obrate našoj pravnoj službi i, uskoro, našim advokatima i da pokušaju kroz pregovore da zadrže svoja prava", naveo je Dragojević.

Sednici je uz prisustvo brojnih reditelja, scenarista, direktora fotografije, predsedavao Darko Bajić, debatovalo se o mnogim važnim pitanjima koje se tiču filmskih autora, i donet je niz odluka od velikog značaja za budući rad organizacije, kaže se u saopštenju.

Organizacija broji oko 400 autora igranih, dokumentarnih, animiranih filmova i televizijskih serija, a brine i o zaštiti imovinskih autorskih prava preminulih velikana, poput Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, Gorana Paskaljevića, Puriše Đorđevića i drugih, i u ime njihovih naslednika naplaćuje autorske tantijeme.