21. septembar 2023 13:13

Film "Čuvari formule" u programu festivala u Sao Paulu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Čuvari formule" u programu festivala u Sao Paulu

Foto: Aleksandar Letić

SAO PAULO - Nakon Lokarna, Sarajeva, Talina i Palm Springs-a novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" biće predstavljen u okviru glavnog programa 47. Međunarodnog filmskog festivala u Sao Paulu koji će se održati od 18. oktobra do 1. novembra, saopštili su producenti.

Ostvarenje "Čuvari Formule", naći će se u zvaničnoj takmičarskoj selekciji "International Perspective" u kojoj su prikazivani najznačajniji filmovi i reprezentativne produkcije novije svetske kinematografije.

Svake godine u selekciji budu prikazani i evropski i svetski filmovi koji su u nominacijama za Oskara i BAFTA nagrade.

Festival se, takođe, izdvaja i specijalnim projekcijama na otvorenom pred nekoliko hiljada gledalaca, a svake godine festival poseti oko 250.000 posetilaca.

Dragan Bjelogrlić se 2011. godine na ovom festivalu predstavio svojim debitantskim filmom "Montevideo, Bog te video!" i sada se vraća u Sao Paolo sa ostvarenjem "Čuvari formule".

Pre međunarodnih festivala, ekupu filma "Čuvari formule", očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana je za 24. oktobar u MTS dvorani.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu "Slučaj Vinča" profesora Gorana Milašinovića.

Autorski tim predvođen Bjelogrlićem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović.

U naslovnim ulogama našli su se Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara.

Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić.

Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.