8. maj 2024 14:44

Program Beldoksa "Opstanak nije dovoljan": Srećko Horvat izabrao dokumentarce

Izvor: TANJUG

podeli vest

Program Beldoksa "Opstanak nije dovoljan": Srećko Horvat izabrao dokumentarce

Foto: beldocs logo

BEOGRAD - Specijalni program "Opstanak nije dovoljan" gostujućeg kustosa Srećka Horvata biće predstavljen na 17. Beldoks festivalu koji će se održati od 22. do 29. maja u Beogradu, najavili su danas organizatori.

"Radujem se što ćemo na Beldoksu predstaviti specijalni program koji se bavi

gorućim temama od klimatske krize, kolonijalizma i ekstraktivizma do pobune, prijateljstva i video-igara" izjavio je Horvat povodom predstavljanja ove programske celine i dodao da je ideja da kroz filmove publika dobije odgovor na pitanje ne samo kako preživeti, već i kako živeti.

Kako piše u saopštenju, tokom ovog programa biće prikazani filmovi "Moja ukradena planeta" Faranaz Šafiri, "Saundtrek za prevrat" Johana Grimonpreza, "TerraForma" Kevina Brenana i Lorens Derkin, "Život i drugi problemi" Maksa Kestnera, "Jedva da radim" i "Kako nestati" u režiji Total Refjuzal (Refusal), kao i novo ostvarenje Stiva Mekvina "Okupirani grad".

Beldoks je osnovan 2008. godine kao međunarodni festival dokumentarnog filma, a održava se svake godine u maju u Beogradu.

Tokom osam dana, na osam lokacija biće prikazano 13 programskih celina i preko 100 premijernih projekcija, navedeno je u saopštenju Beldoksa.