2. septembar 2024 13:04

"Bečki roman", nova knjiga Dragana Velikića od sutra pred čitaocima

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Bečki roman", nova knjiga Dragana Velikića od sutra pred čitaocima

Foto: Shutterstock.com/Jure Divich, ilustracija

BEOGRAD - "Bečki roman", nova knjiga Dragana Velikića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, dobitnika važnih književnih nagrada, naći će se od sutra pred čitaocima u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs.

Dragan Velikić maestralno slika portret evropskog ustrojstva, pravosudnog sistema u kojem postoje privilegije za jedne i slepe ulice za druge.

Kako pojedinac može da se odbrani u takvim okolnostima, na koju meru je sveden ljudski život kada se neočekivan splet uticaja, moći i ćiftinstva udruže protiv njega – pitanja su filigranski utkana u nijansiran portret porodičnih odnosa koji se čita kao najuzbudljivija krimi priča.

Jednog majskog jutra 2020. godine bečka policija je zakucala na vrata stana mladog psihijatra Pavla Marića.

Optužen za trovanje kolega u Centralnoj bolnici, Pavle će se naći u pravosudnom limbu.

Posle sedamdeset dana koje provodi u istražnom zatvoru sudski proces se nastavlja dok se pred čitaocem odmotava klupko neslućenih manipulativnih niti koje su Pavla učinile nevinom žrtvom u rukama više sile.

Događaj iz ličnog života Velikiću je bio inspiracija za roman.

"Kao što to inače biva u književnosti, fikcija nadrasta stvarnost. "Bečki roman" se čita i kao studija srednjeevropskog mentaliteta. Na širem planu to je priča o moći državnog aparata, o tome šta se sve krije u dubinama institucija, kako nastaju intrige, i kako se sistem brani od pojedinaca koje doživljava kao opasnost. Na još širem planu to je metafora zavodljivosti zapadnoevropske civilizacije koja iz daljine deluje kao obećana zemlja i privlači milione nesrećnika" rekao je pisac povodom novog romana.

"Bečki roman" je od 3. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.