9. jul 2024 16:06

Knjiga "Nauka i inovacije u Srbiji" predstavljena danas u SANU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Knjiga "Nauka i inovacije u Srbiji" predstavljena danas u SANU

Foto: Shutterstock.com/Nikola Obradovic, ilustracija

BEOGRAD  - Grupa autora iz Instituta za fiziku u Beogradu predstavila je danas knjigu "Nauka i inovacije u Srbiji", naglasivši da smatraju da to izdanje nije jedini put promene, ali je dovoljno da se otpočne dijalog.

"Na osnovu činjeničnog stanja dali smo preporuke da se promene i zakonski i strateški okvir sa ciljem unapređenja", istakao je jedan od sedam autora Saša Lazović, na predstavljanju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Pošto je njihova knjiga poziv na konstruktivan dijalog o nauci i inovacijama, autori su u njoj sabrali svoje višegodišnje iskustvo u radu u akademskim i državnim institucijama sa ciljem da se stanje nauke predstavi na sistematičan način.

"Autori su jedan višeperspektivan tim kojima je interes za nauku, inovacije i obrazovanje zajednički imenitelj. To su pojedinci koji su svoje iskustvo sticali tokom više godina i koji već imaju iskustva u upravljanju naučnim institucijama", objasnila je koautorka Ljubica Ilić Vojnović.

U svom obraćanju, jedan od autora, Vladimir Petrović je upozorio da se čovečanstvo nalazi u ubrzanom tehnološkom razvoju i da "društvo koje ima znanje lakše prihvata promene".

"U knjizi smo dali odgovor na tri pitanja kada je nauka u pitanju, o tome gde smo bili, gde smo sad i gde želimo da budemo da bismo bili bolji. Prateći primere dobre prakse izneli smo kvalitativno i kvantitativno poređenje, Šangajsku listu, podatke Eurostata", rekao je, između ostalog, Petrović.

U pripremi knjige, pored šest stručnjaka Instituta za fiziku učestvovao je i istraživač iz Slovenije, Franci Demšar, koji je istakao da je sa kolegama iz Srbije sarađivao razmatrajući razne ideje.

"Drago mi je što knjiga nema predrasude već uvodi u raspravu dijaloge o kojima treba da se razmatra. Da se vide glavne stvari koje treba da se unaprede za bolje društvo", istakao je Demšar.

Koautor Aleksandar Belić je objasnio da "država dosta dobije kada u važnom trenutku ima ljude koji raspolažu znanjem", dok je Aleksandar Bogojević rekao je da je nauka relevantna ako pomaže i unapređuje društvo.

"Nauka treba da poveća blagostanje, nivo bezbednosti, da građane učini zdravijim, da ih motiviše", istakao je, između ostalog, Bogojević.

Dušan Nikolić je istakao da je u knjizi dat zakonski okvir o nauci.

"Tri zakona su bila predmet reforme, ali uključivanje istih nema za cilj da ih kritički ocenjuje, vec da ih prikaze onakvim kakvi jesu", objasnio je Nikolić.

Predstavljanju knjige u izdanju Akademske misli, iz edicije "Naučna politika", prisustvovali su državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miroslav Trajanović, predstavnik SANU Zoran Popović, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, kao i brojni akademici, naučnici, mediji i poštovaoci inovacija.