24. jun 2024 14:50

Nikola Selaković: Novi parohijski dom mesto i novih kulturnih dešavanja u Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković: Novi parohijski dom mesto i novih kulturnih dešavanja u Užicu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/DARIO KONSTANTINOVIĆ

UŽICE  - Ministar kulture Nikola Selaković istakao je, prilikom osveštavanja kamena temeljca parohijskog doma crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Užicu, da će to biti kulturna košnica u ovom delu grada i mesto duhovnih i kulturnih sadržaja Užica, koje je u ovoj godini Prestonica kulture Srbije.

Ministar kulture je ukazao da će se u parohijskom domu u Krčagovu stvoriti uslovi da se održavaju izložbe, koncerti horova ili solista, kao i književne večeri.

"Ovaj parohijski dom, kome smo danas osvetili temelje, biće jedna vrsta i kulturne košnice u ovom delu grada Užica. Prvo, Užice je u ovoj godini prestonica kulture Srbije, a drugo, srpska kultura u svojoj definiciji jeste hrišćanska, svetosavska kultura", rekao je ministar.

Selaković, inače predsednik Građevinskog odbora za izgradnju Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu, rekao je da će od zapustelog i zaboravljenog dela Užica, ovaj deo grada postati jedan svojevrsni ukras na ponos i Užičanki i Užičana i da će biti jedno lepo duhovno i kulturno sedište u kom će se stvarati novi sadržaji.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je rekla da je, od trenutka kada je počeo sa gradnjom, Hram izgrađen za tri godine, kao i da su završeni svi značajni infrastrukturni projekti, izražavajući uverenje da će danas započeti radovi biti tako brzo završeni.

Protojerej- stavrofor, Ivan Despić, starešina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice ukazao je da su crkva i zvonik sagrađeni za kratko vreme, a da će uskoro biti završeni parohijski dom i parohijska sala u kojoj će moći da se odvija jedan celokupni duhovni život i gde će narod moći da se sabira te zahvalio ministru kulture, gradonačelnici i svima koji pomažu.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu prvi je sagrađeni hram u Užicu posle 170 godina od izgradnje poslednjeg pravoslavnog hrama u gradu.