25. april 2023 16:34

Preminuo američki pevač Hari Belafonte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Preminuo američki pevač Hari Belafonte

Foto: AP Photo, file/Victoria Will

NJUJORK - Pevač, glumac i aktivista Hari Belafonte preminuo je danas u 96. godini od srčane insuficijencije, u svojoj kući u Menhetnu.

Pored izvođenja globalnih hitova kao što je ''Day-O (Banana boat song)", osvajanja nagrade Toni za glumu i pojavljivanja u brojnim igranim filmovima, Belafonte je podržavao inicijative iz 1960-ih za osvajanje građanskih prava crnih Amerikanaca, vodio kampanju protiv siromaštva, aparthejda i side u Africi, i podržavao levičarske političare u svetu kao što su Fidel Kastro i Ugo Čaves, prenosi Gardijan.

Belafonte je rođen 1927. u Harlemu u Njujorku, i nakon završetka rata, radio je kao pomoćnik domara.

Nakon toga, pohađao je časove glume, zajedno sa Marlonom Brandom, Volterom Metjuom, a novac je zarađivao pevajući folk, pop i džez numere u njujorškim klubovima, u bendovima čiji su članovi bili Majls Dejvis i Čarli Parker.

Svoj debi album, zbirku tradicionalnih narodnih pesama, objavio je 1954. godine, a njegov drugi album ''Belafonte'' je 1956. bio na prvom mestu Bilbordove liste najprodavanijih albuma.

Bio je žestoki zagovornik levičarske politike, kritikovao je ''jastrebovsku'' spoljnu politiku SAD, vodio kampanju protiv nuklearnog naoružanja i sastajao se i sa Kastrom i sa Čavesom.

On je na sastanku sa Čavesom 2006. opisao tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša kao ''najvećeg teroristu na svetu'', a Bušove saradnike crne boje kože Kolina Pauela i Kondolizu Rajs kao ''robove koji rade u kući gospodara, umesto na poljima''.