27. jul 2023 13:02

"Mountain Music Fest" biće održan od 11. do 13. avgusta na planini Divčibare

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Mountain Music Fest" biće održan od 11. do 13. avgusta na planini Divčibare

Foto: MOUNTAIN MUSIC FEST, PROMO

DIVČIBARE – Muzički festival "Mountain Music Fest" biće održan od 11. do 13. avgusta na planini Divčibare, a direkcija je objavila kompletan program od 20 izvodjača koji čine muzičari iz cele Srbije i regiona kao Darko Rundek, Zoster, Rambo Amadeus, KKN, Goblini, Bjesovi, Prti Bee Gee.

Vikend-celodnevni festival u tri dana će ponuditi bogat sadržaj za sve generacije, a za sve ljubitelje planine i prirode, organizatori su obezbedili i besplatan kamp, koji se nalazi u blizini festivalskih kapija.

Prvog dana, na bini u podnožju ski staze Divčibare Ski Resorta nastupiće sastavi „Dolores“, „Bjesovi“, Darko Rundek & Ekipa i di-džej MKDSL, dok će u subotu na glavnoj bini pevati alternmativni sastav koji postoji više pd 30 godina – „Kanda Kodža i Nebojša“ (KKN), bosanska rege atrakcija „Zoster“, pank rok bend „Goblini“, Rambo Amadeus i hip hop dvojac „Prti Bee Gee“.

Za atmosferu na šumskom Vinyl stejdžu biće zaduženi White City Soul, Dirty Hairy, di-džej Chivare, Đorđije Stajkić.

Najmlađa bina – Breza stage, 12. avgusta ugostiće „Milovana i prijatelje“, „Funkier Project“, Nevenu Jeremić i „Lutona & Šćepine vragolije“, dok će poslednjeg dana festivala (13.08.) posetioci opuštati uz jugoslovenske hitove i Peđu Radovića.

Svim posetiocima Mountain Music Festa su, kao i svake godine, dostupni mnogi sadržaji – avanturistički, sportski, kreativni, naučni. Kreativne radionice, poput crtanja, slikanja, pravljenja aviončića, kao i edukativne radionice o ekologiji i biodiverzitetu Divčibara, namenjene su najmlađima.

Za nešto starije, organizatori su spremili radionice plesa i holističkog vežbanja, a tradicionalno će svi ljubitelji planine moći da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom.

Pored muzičke delatnosti, po kojoj je prepoznatljiv, malo ko zna da je hrvatski umetnik Darko Rundek zapravo diplmirani pozorišni reditelj i pesnik.

Na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije pojavio se kao frontmen novotalasne rok grupe “Haustor” koja je bila jedna od vodećih tadašnje države SFRJ, inovativna po zvuku i tekstovima.

Specifičan zvuk koji ga karakteriše spoj je tradicionalne muzike sa Balkana sa prizvucima rege, elektronske, kao i muzike egzotičnih krajeva.

Neki od njegovih najvećih hitova su: ,,Moja prva ljubav'', ,,Apokalipso'', ,,Makdeo'', ,,Sejmeni'', ali i ,,Ruke'', ,,Peščane oluje'', ,,Tamni jorgovan'', kao i ,,Mila'' jedna od novijih pesama, sa albuma ,,Brisani prostor'' iz 2020. godine.

Često gostuje po Srbiji, imao je velike koncerte u prestonici (Dom omladine, Stadion Tašmajdan, Sava centar, SKC), tako da je sledeći susret sa Beogradom zakazao 26. i 27. avgusta u Botaničkoj bašti “Jevremovac” što mu je treću godinu zaredom na ovom prostoru, dok će sutra, 28. jula otvoriti prvo izdanje festivala “Uzlet” u Čačku (Park Mladost).

"Dolores" je ženski autorski pop duo koji čine Ana Srećković i Marija Vukčević, kako su rekle za sebe – “filološkinje po struci, muzičarke iz strasti”.

Njihov muzički projekat nastaje u prvoj polovini 2020. godine, kao sredstvo za kreativno ispoljavanje u toku pandemije korona virusa, a dobija definisan oblik kroz saradnju sa Petrom Wagnerom, poznatijim kao Fantom.

Dolores inspiraciju za svoju muziku nalazi u novom talasu, u bendovima osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, ali i u muzici savremenih alternativnih sastava iz regiona.

U svojim pesmama njih dve pokrivaju teme svakodnevice, opisuju pretežno realne životne probleme i osećanja zamišljenih likova.

Pored toga što predstavlja omaž ženskoj snazi i španskom građanskom ratu, ime dua “Dolores” je takođe podsetnik na hispansku filološku pozadinu koju autorke dele.

Do sada su objavile pet singlova, a u bliskoj budućnosti Dolores planira prvi EP ili album.

Nastupiće i “svetski mega car” – Rambo Amadeus, manje poznat i kao Antonije Pušić, koji se u javnosti definiše kao muzičar, performer, kompozitor, tekstopisac i autor.

Njegova muzika predstavlja spoj različitih stilova, od drum'n'bass-a u novijim radovima, do elemenata turbo-folka u početnoj fazi karijere.

Uz to, prepoznatljiv je po satiričnim tekstovima o prirodi čoveka i političkih besmislenosti sa ovih prostora.

Na svojim koncetima nikada doslovno ne reprodukuje studijske verzije pesama, već su oni svojevrsna improvizacija uz obilato korišćenje humora.

Nedavno je iznedrio album "Pod rotacijom", koji je sa istoimenom pesmom postao veoma popularan, a pored toga neki od starijih i poznatijih hitova su: "Smrt popa Mila Jovovića", "Fap mašina", "Urbano samo urbano" i mnogi drugi.

Poslednjih godina je imao zapažene koncerte u Beogradu (Elektropionir, KST, Subbeerni centar, Wurst Platz Bar, Mts Dvorana – 2017, 2021, 2022).

“Zoster” je rege-pop bend nastao u Mostaru pre 23 godine, a inicijativu za nastanak benda pokrenuli su Mario Knezović i Dražen Planinić.

Sama inspiracija za naziv javila se kada je Mario preležao herpes zoster, virus koji nastaje u ljudskom organizmu nakon pada imuniteta, a kako kažu sam bend nastao je kao posledica pada imuniteta celokupnog društva.

Do sada su iznedrili četiri studijska albuma, a svoje stvaralaštvo dele u dve faze: raniju, mladalačku i onu kasniju, zreliju, obogaćenu životnim iskustvom, pa samim tim i mračniju.

Njihov stil neki zovu i hercegovački rege, pored kritike društvenog Sistema, kao nezaobilazne teme, u njihovom opusu jasno se primećuje humor duboko utemeljen na ironiji i sarkazmu.

Gostovali su nedavno na 20. Beer festu u Beogradu, na Arsenal festu u Kragujevcu, te publika voli njihove hitove - "Volio sam te", "Imači kada", "Banana stejt" , "Ko je Jamio", "Utopija", "Gavrilo". U pripremi je i peti studijski album "Najgori" za koji je planirano 10 pesama od kojih je izašlo do sada četiri.

Pank hardkor bend “Bjesovi” iz Gornjeg Milanovca, osnovan je krajem '80-ih godina prošlog veka. Početnom postavkom sa dva pevača, grupa je tada privukla pažnju, da bi kasnije, '90ih, odnela pobedu na Gitarijadi u Čačku, kao i na 27. Gitarijadi u Zaječaru.

Sa nekoliko godina pauze, grupa se ponovo formirala od 2000. sa nešto drugačijom postavom i jednim pevačem, Zoranom Marinkovićem, koga nazivaju "guruom i vođom benda''.

Do sada su izdali šest albuma, od kojih navode da je drugi – bezimeni album, bio najuspešniji.

Uz pomenutu pesmu, najpoznatije su "Bolje ti", "Čak i da mogu", "Vreme je", obrada Braće Left "Aikido" i mnoge druge, a naziv benda “Bjesovi” članovi su osmislili prema hrvatskom prevodu ruskog klasika “Zli dusi” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Grupa sličnog usmerenja “Goblini”, čuvena pank rok atrakcija iz Šapca, proslavila je jubilej – 30 godina karijere, te je jedna od najtraženijih u celom regionu i Srbiji na mnogim festivalima i manifestacijama, a proteklih godina su imali zapažene koncerte u Beogradu (Dom omladine, KST bašta, Atrijum Beogradskog sajma, nedavno i klub Barutana – Kalemegdan).