20. septembar 2023 12:38

Italijanski esid džez muzičar Nikola Konte nastupiće 29. septembra u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italijanski esid džez muzičar Nikola Konte nastupiće 29. septembra u Beogradu

Foto: PROMO

BEOGRAD - Italijanski esid džez muzičar Nikola Konte (Nicola Conte) nastupiće 29. septembra u Bitef art klubu, u okviru serijala "Musicology Sessions", najavili su danas organizatori.

Multiinstrumentalista Konte predstaviće novi album "Umoja", a gošća koncerta biće flautistkinja i kompozitorka Milena Jančurić, koja je učestvovala u njegovom stvaranju, pruživši svoj doprinos u kompoziciji "Heritage", saopštio je Bitef art kafe.

"Njegove kompozicije promovišu vrednosti koje delim u muzičkom i filozofskom smislu. Kada smo razgovarali o numeri 'Heritage', bilo mu je bitno da ja budem ja i da svoj doživljaj kompozicije izvedem na način koji mene u potpunosti predstavlja", rekla je Jančurić.

Konteova karijera počinje devedesetih godina u Bariju kada kao aranžer i porducent dolazi na ideju da spoji muziku velikana džeza poput Telonijusa Monka i Dizija Gilespija sa umetnošću i literaturom koju je bitnička kultura negovala.

Prvenac "Jet Sounds” (2001) donosi inovativni spoj sambe, bosa nove i fanka, koji nastavlja

"Jet Sounds Revisited”, a na trećem albumu “Other Directions” Konte svira gitaru i zvuk okreće ka sofisticiranijem džezu, koga narednih godina spaja sa elektronskom muzikom, što se uz uticaj afričkih zvukova može čuti i na "Umoja".

Kako je najavljeno, uz Kontea će u Beogradu nastupiti sviračka ekipa sa albuma "Umoja" - vibrafonista Simon Mulier, gitarista Alberto Parmiđani, kontrabasista Amin Salim, pevači Zara MekFarlen i Bridžet Amofa, i bubnjar Fernando Damon.