7. decembar 2023 11:45

Ansambl "Nikolov-Ivanović Undectet" promovisaće album "Distopija" 11. decembra u DOB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ansambl "Nikolov-Ivanović Undectet" promovisaće album "Distopija" 11. decembra u DOB

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Džez ansambl Nikolov-Ivanović undektet promovisaće koncertno novi album "Distopija" 11. decembra u Domu omladine Beograda, a pijanista Vladimir Nikolov najavljuje da će dati sve od sebe da ljubitelji džeza dobiju potpuni doživljaj, uz odličan zvuk i snimanje videa.

Nikolov je rekao Tanjugu da je bend koji od 2017. godine sa bubnjarem Srđanom Ivanovićem prošao nekoliko faza i evoluirao, a uz novih četvoro članova iz Francuske stigao je do trećeg izdanja "Distopija", kog promoviše u dvorani "Amerikana" DOB-a.

"Novi članovi su najviše tu jer su odlični solisti. Birali smo ih baš pažljivo. Ivanović živi u Francuskoj i pomogao je mnogo oko toga. Poznaje lokalnu scenu, sa nekima je već svirao, tako da smo pažljivo odabrali ekipu koju smo spojili sa lokalnom", rekao je Nikolov.

Novi članovi su trombonista Sebastien Lado (Sebastien Llado),trubač Olivije Lene (Olivier Laisney), bariton saksofonista i klarinetista Leo Gedi (Leo Guedy), a iz stare postave su alt saksofonista i flautista Luka Ignjatović, tenor i sopran saksofonista Kristijan Mlačak, tubista Miloš Budimirov, harmonikaš Noe Klerk (Noe Clerc) i kontrabasista Mihail Ivanov.

"Na koncertu će bii još bolje zato što su ti ljudi na sceni najbolji. U studiju nešto valja pa ne valja, pa vratimo. Ovde je sve prisnije i prirodnije", naglasio je Nikolov.

Treći album Nikolov-Ivanović undekteta donosi deset novih kompozicija, nastalih u pandemijskom i postpandemijskom periodu, a srž čine dela "Distopija“ i "Krik” (Scream), koja izražavaju protest protiv distopijskog načina življenja preko izražavanja muzičkog krika.

"'Distiopija' je prva stvar koja se napisala za album. Rešio sam da je nazovem 'Distopija', jer se desila u vreme prvog zatvaranja u vreme kovida. Pesma 'Scream' je još ranije komponovana. Čuo sam muzičku temu nalik ljudskom kriku. Kao da neko krikće na svakom drugom tonu", rekao je Nikolov.

Iako nije planirao da to bude album, Nikolov je rekao da su se potom dešavale jedna po jedna kompozicija, pošto u vreme pandemije nisu imali šta da rade van kuče i bili su produktivniji.

"Bio sam svestan da tu ima priče, da nisu samo muzičke kompozicije. Dalje su se dešavale druge stvari nevezane za kovid. Društvo je krenulo u distopijskom smeru tako da je naš komentar imao sve više smisla, nažalost"; dodao je Nikolov.

Sa mnogoljudnim undektetom je čar što je "zvuk mnogo bogat", Nikolov kao aranžer ima "puno više opcije izbora ko šta da radi, da li da neko prati ili svira solo, nego u malom ansamblu".

"Prokletstvo je da je za organizaciju teže. Ne bih se previše žalio. Jedino smeta što nas ljudi, kad čuju koliko nas ima, malo retko zovu. Ne zato što muzika ne valja nego zato što nas je mnogo. Iskoristio bih šansu da svima kažem da veliki ansambli putuju. Beogradska filharmonija je bila u Kini, dakle može se", istakao je Nikolov.

Prema njegovim rečima, Nikolov-Ivanović undektet sa 11 članova nije prevelik, jer se računa kao srednji ansambl, a sami ga članovi zovu mali veliki, jer ih je manje od big benda, a veći su od malog džez sastava.