21. jun 2024 20:34

Svetski dan muzike obeležen nastupom tenora Đanluke Šarpeletija u italijanskoj ambasadi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski dan muzike obeležen nastupom tenora Đanluke Šarpeletija u italijanskoj ambasadi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Italijanski tenor Đanluka Šarpeleti održao je večeras nastup u ambasadi Italije u Beogradu, povodom Svetskog dana muzike, povodom obeležavanja stogodišnjice smrti italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, kao i povodom stogodišnjice početka izgradnje zdanja italijanske ambasade.

Šarpeleti je izveo arije iz više dela Pučinija, kao što su poznate opere "Toska" i "Turandot", a izveo je i komade iz drugih popularnih dela italijanskih kompozitora.

Šarpeletija je na klaviru pratila pijanistkinja Anita Stanković, a događaj su organizovali ambasada Italije u Srbiji i Italijanski Institut za kulturu u Beogradu.

Ambasador Luka Gori je rekao da je koncert organizovan iz tri razloga, da obeleže stogodišnjicu rođenja Pučinija, da proslave stogodišnjicu početka izgradnje zdanja u kome se ambasada nalazi, kao i da obeleže Svetski dan muzike.

"Ovo su tri razloga zbog kojih smo zamolili Đanluku Šarpeletija da održi ovaj čudesan koncert u Beogradu, jer je muzika veoma važna u bilateralnim odnosima sa Italijom i opera je veoma voljena u Beogradu, pa nam je drago što smo organizovali ovaj događaj večeras", istakao je Gori.

Naveo je da se večerašnjim koncertom, zahvaljujući izvođenju Šarpeletija, još jednom odaje počast Đakomu Pučiniju, sto godina nakon njegove smrti.

"Time slavimo zaostavštinu i vrednost jednog od najvećih italijanskih kompozitora, koji je svojom umetnošću obogatio italijansku opersku tradiciju, koja je prošle godine priznata kao deo univerzalne nematerijalne baštine Uneska", izjavio je Gori.

Đanluka Šarpeleti je istakao da je Pučini veoma važan kompozitor za Italijane i uz Verdija jedan od najvećih kompozitora italijanske opere i naglasio da mu je drago što može da u Beogradu obeleži stogodišnjicu njegove smrti.

"Danas je specijalni dan, danas je i Svetski dan muzike i stogodišnjica ovog zdanja (Ambasade). Veoma mi je drago što sam deo ovog događaja", naveo je Šarpaleti.

Šarpaleti je rođen u italijansko-američkoj porodici muzičara i svoju muzičku edukaciju je počeo od malih nogu. Diplomirao je muzičkom konzervatorijumu "Sveta Sesilija" u Rimu.

Dobitnik je više nagrada na međunarodnom nivou, igrao je glavne uloge u više opera, kao što su "Travijata", "Toska", "Madam Baterflaj", "Boheme", "Aida", "Turandot", "Karmen", "Rigoleto", "Otelo"...

Šarpaletija kritičari često nazivaju novim Pavarotijem.

Đakomo Pučini (1858-1924) bio je italijanski kompozitor, čuven po svojim operama, među kojima su najpozantije "La boheme", "Toska", "Turandot" i "Madam Baterflaj", koje ujedno spadaju i u najčešće izvođene opere u svetu.

Ove godine se navršava i stogodišnjica početka izgradnje zgrade u Birčaninovoj ulici 9a, u kojoj se danas nalazi zdanje italijanske ambasade, godišnjice koju Ambasada obeležava inicijativom "Birčaninova@100".

Svetski dan muzike se proslavlja svake godine na letnju dugodnevnicu, a prvi put je obeležen 1982. godine u Parizu.