8. maj 2023 09:24

Vlada Republike Srpske donela odluku o pooštravanju mera u školama, najavljena zabrana korišćenja mobilnih telefona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Republike Srpske donela odluku o pooštravanju mera u školama, najavljena zabrana korišćenja mobilnih telefona

Foto: Shutterstock.com/knovakov, ilustracija

BANJALUKA - Na sednici Vlade Republike Srpske, nakon tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", doneta je odluka o pooštravanju mera u školama, a najavljena je i zabrana korišćenja mobilnih telefona.

Nastavnici svih škola u Srpskoj su dobili smernice na koji način đaci treba da ih odlože tokom nastave, rekao je predsednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić.

Bajić je gostujući u Jutarnjem programu RTRS rekao da mobilni telefoni odvraćaju pažnju, utiču na disciplinu đaka tokom nastave, a neretko ih dovode i u sukob sa nastavnicima.

Tokom sastanka aktiva direktora škola, ističe Bajić, akcenat je stavljen najviše na osnovne škole jer je tu, kako kaže, najveći problem.

"Naime, roditelji đaka se bune jer žele da njihova deca imaju mogućnost da se jave na telefon dok su u školi. Neretko se dešava da nastavnici imaju sukob sa učenicima, ali i sa njihovim roditeljima oko korišćenja telefona", kaže Bajić.

Bajić je apelovao na sve roditelje, naročito učenika u osnovnim školama, da ukoliko primete neobično ponašanje kod svog deteta da se obrate psihologu škole ukoliko ne mogu sami da reše problem.

"Roditelji su opterećeni poslom, deca se sve manje igraju, a sve više provode vreme koristeći telefone. Ako znamo da se deca motorički razvijaju do 12 godine, moramo ih više uključiti u sportske aktivnosti, folklor, hor... Na žalost, igrališta su nam prazna", naveo je Bajić.