5. avgust 2024 14:26

Plenković u Kninu potvrdio oružano snaženje Hrvatske vojske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković u Kninu potvrdio oružano snaženje Hrvatske vojske

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

KNIN - Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas u Kninu da Hrvatska kupuje najmoćnije oružje u svojoj istoriji jer, kako je naveo, "moramo biti u stanju da se oslonimo na svoje snage".

Plenković je najavio nastavak modernizacije vojske i nabavku višecevnih raketnih bacača M142 HIMARS, koji se dokazao na ukrajinskom ratištu i dodatne haubice, dok će u dugoročni plan biti zacrtana i nabavka novih modernih tenkova.

“Sada je naš zadatak da uredimo hrvatske institucije, ekonomiju i budemo budni s obzirom na nesiguran globalni kontekst u pogledu sigurnosnih pretnji i nezakonitih migracija. Stoga ćemo nastaviti da ulažemo u vojsku", rekao je Plenković.

Podsetio je da njegova Vlada u svom mandatu povećala budžet za odbranu za 122 posto.

"Ovaj prvi Rafal kojeg smo videli danas je samo jedan od 12 koji će do sredine sledeće godine biti u Hrvatskoj. Vodimo računa o ulaganju i u druge grane Hrvatske vojske. Uz vazduhoplovstvo, ulažemo i u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabavke samohodnih haubica od 155 milimetara Caesar. U planu je nabavla i moćnih američkih samohodnih višecevnih lansera raketa HIMARS i nabavka modernog zapadnog tenka za Hrvatsku vojsku. Posebno važna u ovom mandatu je modernizacija i opremanje Hrvatske ratne mornarice”, najavio je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao da će to biti učinjeno jer je bezbednost bitna i jer se Hrvatska mora osloniti na svoje snage i, kako je dodao, potencirati i multiplicirati svoj međunarodni položaj i o NATO-u i Severnoatlantskom savezu.

Zagrebački Jutarnji list je prošle sedmice pisao da se do kraja ove godine očekuje da bi Hrvatska sa SAD mogla da potpiše ugovor vredan oko 300 miliona dolara za nabavku višecevnog raketnog bacača M142 HIMARS. Bila bi to najskuplja nabavla u istoriji hrvatske kopnene vojske. Prema tim izveštajima, pregovori sa SAD trajali su oko dve godine, a nabavlja se potpuno novi sistem.

Večernji list je pisao da Hrvatska planira da nabavi turske bespilotne letilice Bajraktar TB2, ali Plenković to danas nije potvrdio.

Večernji list navodi da je nabavka novog oružja planirana do 2028., a konkretni planovi kupovine biće objavljeni nakon što se doradi “Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske”, preneo je hrvatski portal Telegram.