23. avgust 2024 12:33

Milorad Dodik: Republika Srpska nikada nije imala plan za secesiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Republika Srpska nikada nije imala plan za secesiju

Foto: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Republika Srpska nikada nije imala plan za secesiju, izjavio je danas predsednik Srpske Milorad Dodik i istakao da već 10 godina govori da Srpska nema planove za secesiju, niti ih je ikad imala.

"Podržavamo teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonom. Imamo pravo na političku borbu. Srpska je odlučna da brani svoju političku autonomiju. Ako nije održiva BiH na bazi Dejtona, onda nije nikakva. Bolje da se mirno razdružimo i da nema nikakvog sukoba. Nemam nameru da objašnjavam onima koji to ne žele da shvate, da ovde ne živi plan o secesiji", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je napomenuo da Srpska ostaje na bazi napisanog Dejtona i da će se za to boriti i dalje.

Istakao je da zna šta se govorilo na sastanku prilikom posete direktora CIA Vilijama Bernsa Sarajevu i da je na sednici Predsedništva BiH rečeno da nije ponosan na to kako neki njegovi sunarornici rade na terenu.

"To nam je bilo dovoljno da prepoznamo da ne podržava neke aktivnosti", kazao je Dodik.

On smatra da je pogrešno predstavljeno da je došla "babaroga", istakavši da je Berns jedan od razumnih ljudi.

"Reč je o visprenom čoveku koji ima životno i profesionalno, ali i značajno političko iskustvo. Podržavam tu vrstu komunikacije koju su imali", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je svima dosadila priča Denisa Bećirovića o secesiji i Dodiku.

Takođe, dodao je da je rečeno da se ne slažu sa njegovom politikom, ali razumeju da bi trebalo usaglašavati i neke stavove pojasniti.

"Da traže političku penziju, ne bi je bilo, ja nisam čovek koji se povlači", rekao je Dodik i istakao da će o političkoj penziji odlučiti sam.

Kada je reč o američkim sankcijama, Dodik je naveo da su blokrane finansijske operacije Vlade na domaćem i međunarodnom tržištu, te da provode rigidnu i nasilnu politiku eliminacije prema pojedincima i preduzećima dok na drugoj strani u BiH zbog toga postoji likovanje.