30. septembar 2024 07:28

Abdić: DPS ubedljivo najjača partija u Podgorici, biće stožer naredne lokalne upra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Abdić: DPS ubedljivo najjača partija u Podgorici, biće stožer naredne lokalne upra

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

KOTOR - Nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Podgorici Nermin Abdić izjavio je da je njegova stranka ubedljivo najjača partija u glavnom gradu Crne Gore i da će DPS biti stožer naredne lokalne uprave.

"DPS je osvojio 50 odsto više glasova u odnosu na narednu listu", rekao je Abdić na konferenciji za novinare u štabu te partije, prenele su podgoričke Vijesti.

Abdić je dodao da su partije opozicije ubedljivo trijumfovale i da treba da formiraju novu vlast. "Večeras je pobedila Podgorica svih njenih građana", rekao je Abdić.

On se obratio okupljenima ispred prostorija DPS-a i poručio im da pobedu proslave dostojanstveno, kao i da "koliko već sutra, moraju da zasuču rukave i počnu da rade"

Rakčević: Koalicija "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" biće temelj nove uprave

Nosilac liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Luka Rakčević izjavio je da će ta koalicija biti temelj i pravac nove uprave Podgorice i da će odrediti politički pravac Podgorice u narednom periodu. Rakčević je zahvalio svima koji su toj listi dali doprinos, prenela je RTCG.

"Pored toga, mislim da je jako važno ukazati na činjenicu da su partije koje na državnom nivou imaju dve trećine parlamentarne većine u Podgorici potpuno deligitimisane, da su izgubile svako poverenje građana i da partije koje čine dvotrećinsku većinu na državnom nivou u Podgorici nemaju većinu", naveo je Rakčević.

Zahvalio je predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i lideru GP URA Dritanu Abazoviću, kao i svima koji su bili deo njihove liste. Rakčević je obećao da će Podgorica postati bolji, čistiji i bezbedniji grad.

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Podgorici DPS je osvojio 19 mandata, PES-Demokrate 14, "Za budućnost Podgorice" 13, a "Za bolju Podgoricu" šest.

Mujović: Lista PES-Demokrate ima razloga za zadovoljstvo

Nosilac liste saveza PES-Demokrate Saša Mujović izjavio je posle jučerašnjih lokalnih izbora u Podgorici da ima razloga za zadovoljstvo, posebno jer je ovo njegova prva kampanja, gde se upoznao sa surovošću političke scene.

On je rekao da je zadovoljan kampanjom, saradnjom u timu i posvećenošću cilju da se ne dozvoli pokvratak DPS-a na vlast, prenosi RTCG.

"Mislim da će se vezano za naš rezultat od oko 22 odsto vrednost svega toga pokazati u narednim dana. Napadi su bili žestoki. Postojala je ogromna želja da se diskredituje rad Vlade, da se pokaže da ova vlada nema podršku u narodu. Malo su se preračunali. Odbranili smo ono za šta se Vlada zalagala i za šta smo se borili", rekao je Mujović.

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Podgorici DPS je osvojio 19 mandata, PES-Demokrate 14, "Za budućnost Podgorice" 13, a "Za bolju Podgoricu" šest. Prema preliminarnim rezultatima CDT-a na osnovu obrađenih svih 215 biračkih mesta, Evropski savez je osvojio tri mandata, a Stranka evropskog progresa i Preokret po dva mandata, prenosi portal RTCG.

Borovinić-Bojović: Ovo je veliki dan, pozvaćemo na dogovor Mujovića i Rakčevića

Nosilac liste "Grad svih nas - Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović izjavila je da su rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Podgorici velika pobeda za tu koaliciju, ističući da će pozvati Sašu Mujovića (PES-Demokrate) i nosioca liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Luku Rakčevića za razgovore o formiranju nove vlasti u glavnom gradu Crne Gore. "Ovo je velika pobeda i važan dan za Podgoricu.

Prepoznali su naš program i naše poruke, koje su se primarno odnosile na stabilnost i progres Podgorice, glavnog grada evropske Crne Gore. Ovo je važno za savez ZBPG, ovo je dan kada ćemo pozvati koalicione partnere iz vlade, Sašu Mujovića, a i Luku Rakčevića na dogovor jer je osnovna naša namera bila i ostala dogovor", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se zahvaljuje svima koji su podržali savez "Za budućnost Podgorice".

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Podgorici DPS je osvojio 19 mandata, PES-Demokrate 14, "Za budućnost Podgorice" 13, a "Za bolju Podgoricu" šest. Prema preliminarnim rezultatima CDT-a na osnovu obrađenih svih 215 biračkih mesta, Evropski savez je osvojio tri mandata, a Stranka evropskog progresa i Preokret po dva mandata, preneo je portal RTCG.

U Podgorici DPS 19 mandata, PES-Demokrate 14, Za budućnost Podgorice 13

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Podgorici DPS je osvojio 19 mandata, PES-Demokrate 14, "Za budućnost Podgorice" 13, a "Za bolju Podgoricu" šest.

Prema preliminarnim rezultatima CDT-a na osnovu obrađenih svih 215 biračkih mesta, Evropski savez je osvojio tri mandata, a Stranka evropskog progresa i Preokret po dva mandata, prenosi portal RTCG.

Prema rezultatima CDT-a, lista"Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković" osvojila je 3,1 odsto glasova, odnosno dva mandata, lista "Dr Vuk Kadić - Pokret naprijed - Za Podgoricu i porodicu" 2,8 odsto glasova, lista "Evropski savez - Podgorica za primjer - Boris Mugoša" 5,4 odsto glasova, odnosno tri mandata.

Lista "DPS - I riječju i djelom – dr Nermin Abdić" osvojila je 29,9 odsto, što je 19 mandata, "Preokret - Ovako više ne može Srđan Perić" 3,3 odsto, odnosno dva mandata, a lista "Evropa sad - Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović" 21,8 odsto galsova, odnosno 14 mandata.

Vijesti: Na izborima u Kotoru niko nema većinu za formiranje vlasti

Izborna lista Demokrate - Pokret Evropa sad je, prema preliminarnim rezultatima te koalicije, na jučerašnjim lokalnim ozborima u Kotoru osvojila 10 mandata, a njihov koalicioni partner u aktuelnoj vlasti koalicija Za budućnost Kotora tri mandata, prenose Vijesti.

List navodi da je, sa druge strane, Demokratska partija socijalista (DPS) takođe osvojila 10 mandata i sa tradicionalnim partnerima ima 13 mandata (Evropski savez koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani osvojili su dva mandata, a Hrvatska građanska inicijativa jedan).

Posle jučerašnjih lokalnih izbora u Kotoru niko nema većinu za formiranje vlasti, navode Vijesti i dodaju da Skupština Opštine Kotor ima 33 odbornička mjesta.

DPS je uložio prigovor na regularnost izbora, zbog čega Opštinska izborna komisija sinoć nije saopštila preliminarne rezultate.

Kako je objavio Radio Kotor, prigovor se odnosi na 10 biračkih mesta, a iz DPS-a tvrde da je “materijal koji je važeći, proglašen za nevažeći”.