2. februar 2023 13:21

Mitropolit Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni optužbi da su 2020. delovali suprotno od kovid preporuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mitropolit Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni optužbi da su 2020. delovali suprotno od kovid preporuka

Foto: Tanjug video

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su danas optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i da su se na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gde su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

 

Advokat Sava Kostić je kazao da je reč o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12.maja 2020. godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

 

Mitropolit Joanikije: Dokazi u našu korist su nepobitni

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije izjavio je danas nakon izricanja oslobađajuće presude za njega i osam nikšićkih sveštenika, da su dokazi u njihovu korist bili nepobedni i da je sudija imao dovoljno vremena da napravi uvid u predmet kome je, kako je kazao, poklonio maksimalnu pažnju.

Mitropolit je novinarima u Nikšiću rekao da je oslobađajuću presudu očekivao i da se raduje.

"Očekivao sam oslobađajući presudu jer je jasno bilo da smo postupili na način kako su sveštenici i trebali da postupe. Sudija je imao dovoljno vremena da napravi uvid u sve i zaista je predmetu poklonio maksimalnu pažnju. Radujem se što je ozbiljno postupio i na osnovu nepobidnih dokaza doneo ovakvu odluku", rekao je mitropolit, preneo je portal podgoričkog Dana.