28. april 2023 12:31

Šefik Džaferović: Šmit favorizuje Hrvate u FBiH na štetu Bošnjaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šefik Džaferović: Šmit favorizuje Hrvate u FBiH na štetu Bošnjaka

Foto: Shutterstock.com/Sun_Shine, ilustracija

SARAJEVO - Potpredsednik Stranke demokratske akcije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović tvrdi da je nametanje odluke o izmeni Ustava FBiH, visoki predstavnik Kristijan Šmit smanjiio politička prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda i da ovim izmenama nisu trajno uklonjene blokade u formiranju federalne izvršne vlasti.

Džaferović kaže da i posle nametnutih rešenja federalna vlada ne može biti izabrana bez saglasnosti predsednika FBiH koji je iz reda hrvatskog naroda, a može bez potpredsednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, što je, kako navodi, duboko neustavno, jer bi oni prema Ustavu trebalo da imaju jednaka prava.

"Šmit je suspendovao ovaj princip, i samim tim Vašingtonski sporazuma čime je naneo ogromnu štetu koja se ogleda u frustraciji koju bošnjački narod oseća, a potpune posledice će biti vidljive tek u predstojećem periodu", naveo je Džaferović u saopštenju dostavljenom medijima.

Tvrdi da je cilj ovih izmena bio eliminisati jednu političku stranku iz procesa formiranja vlasti, kao i da je Šmit na određen način "naštimao rezultate političkoj koaliciji" koju čine HDZ i Trojkai, čime je, navodi, uneo duboko nepoverenje u politički sistem.

Ocenjujući to skandaloznim, Džaferović kaže da je nametnutom odlukom Šmit pribegao smanjenju prava jednog naroda - Bošnjaka.

Džaferović je u izjavi za javnost konstatovao da se međunarodna zajednica, kako navodi, nije okrenula protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, za kojeg tvrdi da ruši Dejtonski sporazum i ustavni poredak, a nije se, kaže, okrenula protiv HDZ-a koji po priznanju samih međunarodnih zvaničnika četiri godine blokira izbor vlade FBiH i sudija ustavnog suda.

"Umesto toga, pokrenut je sveobuhvatni napad na politički status i ugled onih koji su stajali u zaštitu ustavnog poretka, mira i evroatlantske orijentacije zemlje", naveo je, između ostalog, Džaferović.