12. jun 2023 11:28

Plenković: Hrvatska iskoristila sva sredstva dobijena iz Fonda solidarnosti EU za saniranje zemljotresa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Hrvatska iskoristila sva sredstva dobijena iz Fonda solidarnosti EU za saniranje zemljotresa

Foto: Shutterstock.com/Drop of Light, arhiva

ZAGREB - Hrvatska je iskoristila sva dodeljena sredstva iz Fonda solidarnosti EU za saniranje posledica zagrebačkog i petrinjskog zemljotresa, saopštio je premijer Andrej Plenković.

"Pokrenuli smo i realizujemo niz projekata obnove obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih objekata i saobraćajne infrastrukture, napisao je Plenković na Tviteru.

On je zahvalio Evropskoj komisiji na podršci Hrvatskoj.

Dodao je da je Hrvatska 9. juna iskoristila obe alokacije Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres u iznosu od 1.003 milijardi evra.

Prema objavljenim podacima, za saniranje posledica zagrebačkog potresa alocirana su 684 miliona evra, a iskorišćeno je 691 milion, što je 101 posto sredstava.

Za obnovu na području petrinjskog potresa alocirano je 319 miliona evra, a iskorišćeno je 412, što je 129 odsto.

Plenković je poručio da uz dodeljena sredstva vode konstrukcijsku i celovitu obnovu za izgradnju sigurnijih, energetski efikasnijih i otpornijih zgrada.

"Hrvatska je iskoristila sva dodeljena sredstva iz EUSF za zagrebački i petrinjski potres! Pokrenuli smo i realizujemo niz projekata obnove obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih objekata te prometne infrastrukture. Hvala Komisiji EU na podršci Hrvatskoj", napisao je Plenković.