2. avgust 2023 19:29

Nebojša Lazarević: Buduća Vlada Crne Gore biće stabilna i bez Abazovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Lazarević: Buduća Vlada Crne Gore biće stabilna i bez Abazovića

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike ocenio je danas da će buduća vlada Crne Gore biti stabilna jer Pokret Evropa sad ima mnogo opcija kako da obezbedi većinu.

U izjavi za Tanjug Lazarević je rekao da će budući premijer Milojko Spajić, ako bude mogao, napraviti vladu bez lidera Pokreta URA Dritana Abazovića i dodao da je to, prema njegovom mišljenju, greška.

 

"Ako budu uspeli da naprave većinu bez Abazovića, napraviće. Nazire se većina od 41 poslanika, što je bila većina i posle izbora 31. avgusta 2020. koja je srušila vladavinu DPS-a. Na tih 41 poslanika možemo slobodno da dodamo dva poslanika SNP, tako da to već nije tako tanka većina, a može se i povećati", smatra Lazarević.

On kaže da je pitanje Abazovića lično, a da je problem oko sastavljanja nove crnogorske vlade nastao u izbornom danu relativno lošim rezultatom sada već vladajućeg Pokreta Evropa sad.

"Bilo je za očekivati da Evropa sad na izborima 11. juna dobije više od 30 odsto glasova, do 35. Rezultat od 26 odsto je veoma slab. Oni mogu da za to krive Dritana Abazovića koji jeste poslednjih nekoliko dana iskoristio trenutak da pokrene ne toliko bitnu aferu. Čini mi se da treba da krive sebe, jer nisu uspeli da dođu do birača", objašnjava Lazarević.

Ističe da bi bilo besmisleno svađati se sa Abazovićem jer bi Spajić tako sebi smanjio koalicioni potencijal.

"Mislim da je loše imati Abazovića u opoziciji. On je koristan kada je na vašoj strani, a vrlo je loše i opasno imati ga za protivnika, naročito ako je u opoziciji. On mnogo zna, bio je centar svih mogućih bezbednosnih struktura, ima informacija o svemu i svačemu i vrlo lepo zna da ih plasira. Generalno, ima pozitivnu auru oko sebe i ja ga ne bih ostavio u opoziciji da sam na mestu Spajića", kaže Lazarević.

Uveren je da će buduća Vlada Crne Gore trajati zato što Spajić ima više opcija, a imaće ih i narednih godina.

"Njemu će svi prilaziti. Jakov Milatović i Spajić, kada su bili u ministri u vladi, napravili su prilično velike uspehe koje je stanovništvo cenilo. Neće oni tu stati, sprovešće još neke reforme koje će se građanima svideti. Drugo, oni imaju opcije, kako god da naprave vladu, oni su poželjan partner svima, uključujući DPS i Srbe", objašnjava Lazarević.

Na pitanje da li se istorija ponavlja i da li postoji mogućnost da Srpski blok ponovo ostane van vlade, Lazarević odgovara da je to sasvim moguće i da oni sada "sami sebi pucaju u noge" postavljanjem, kako je rekao, besmislenih zahteva.

"Uz sva ministarstva koja su im već ponuđena, oni traže neku vlast po dubini koju su već dobili tokom Vlade Zdravka Krivokapića. Sada traže i mesto predsednika parlamenta, što je potpuno nerealno, iz više političkih razloga", konstatuje Lazarević.

Dodaje da je prava sreća što je Spajić bio sprečen da se kandiduje za predsednika Crne Gore, da je to mesto koje više odgovara Milatoviću, a Spajiću premijera, pa da tako stvari u Crnoj Gori polako dolaze na mesto.

Kaže da izjave protiv Spajića dolaze sa dva krajnja politička spektra - DPS i Srpski blok.

"Ni jednima ni drugima ne odgovara Spajić i oni puštaju čak i priče da postoji pritajeni sukob između predsednika i budućeg premijera. Međutim, među njima dvojicom postoji svest da se moraju držati zajedno i da su jedan drugom najveći saveznik", dodaje Lazarević.

Konstatuje i da odnosi Srbije i Crne Gore nikada ne mogu biti tako loši kao za vreme Đukanovića i DPS, i da će ići samo uzlaznom putanjom.

"Mislim da ne treba praviti euforiju, već pripremati konkretne predloge i infrastrukturne projekte kao što su zajednički rad naših institucija. To je nešto opipljivo što građani treba da vide", zaključio je Lazarević.