4. oktobar 2023 15:06

Radovan Kovačević: Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije, Republika Srpska ne priznaje tzv. Kosovo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Kovačević: Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije, Republika Srpska ne priznaje tzv. Kosovo

Foto: Shutterstock.com/Giovanni Vale, ilustracija

SARAJEVO - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) izjavio je danas u Sarajevu da samoproglašeno Kosovo nije država nego da su Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije, jedna od dve autonomne pokrajine u sastavu Republike Srbije i da je BiH jedna od država koja ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Replicirajući na diskusiju poslanika Šefika DŽaferovića (SDA), Kovačević je naglasio da Republika Srpska, pa ni BiH, nisu i neće priznati lažnu državu Kosovo i to bi trebalo da se poštuje i kada se govori o bilo kakvim sporazumima.

"Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pripremaju i potpisuju bilo kakvi sporazumi sa Prištinom dok privremena uprava na ovakav način ima tretman prema srpskom narodu, a ne znam da li znate da je srpski narod jedan od konstituvnih naroda u BiH, jedan od naroda sa kojim vi ovde zajedno živite", rekao je Kovačević.

Isto tako, kazao je, predstavnici te privremene uprave u Prištini veoma često, veoma negativno govore o Republici Srpskoj, vređaju građane Republike Srpske.

"Mislim da bi to na neki način trebalo da vređa i vas, jer je to deo vaše zemlje i deo ljudi sa kojima vi živite ovde. Tako da dok je stanje tako, sigurno je da mi nećemo podići ruku za potpisivanje bilo kakvih sporazuma sa Kosovom", naveo je Kovačević, prenela je Srna.

DŽaferoviću, koji je insistirao na afirmaciji sporazuma o slobodi kretanja i prelasku granica u regionu samo sa ličnom kartom, uz ocenu da je granica BiH i (samoproglašenog) Kosova najrigidnija na ovim prostorima, replicirao je i delegat Želimir Nešković (SDS), koji smatra da nije u redu da vlasti samoproglašenog Kosova stalno ispaljuju otrovne strelice prema Republici Srpskoj, a sa druge strane traže da im predstavnici srpskog naroda čine ustupke i izlaze u susret nerealnim zahtevima.

"Stavovi srpske strane potpuno su jasni, i mi nikada nećemo priznati takozvano Kosovo", poručio je Nešković.

Tokom utvrđivanja dnevnog reda današnje sednice Doma naroda, DŽaferović je izrazio "zaprepašćenje" sadržajem tog dnevnog reda jer smatra da nema "evropskih" zakona, a posebno je razočaran zbog nepotpisivanja pomenutog sporazuma o slobodi kretanja i prelaska granica u regionu samo sa ličnom kartom.