30. oktobar 2023 22:31

Milorad Dodik i Željka Cvijanović izrazili saučešće povodom smrti Ištvana Pastora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik i Željka Cvijanović izrazili saučešće povodom smrti Ištvana Pastora

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su smrću predsednika Skupštine Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, Srbija, Republika Srpska i Mađarska izgubile čoveka koji je poznavao i razumeo oba naroda, i Srbe i Mađare, i njihove identitete, kao i da je ceo život i karijeru posvetio njihovom približavanju.

"Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za politički život Srbije, a ostaće upamćen kao plemenit čovek, predvodnik mađarske nacionalne zajednice u Srbiji i veliki poštovalac srpskog naroda koji je mnogo učinio na jačanju zajedništva i izgradnji poverenja na dobrobit oba naroda", navodi se u saopštenju Kabineta predsednika RS, prenosi Srna.

U telegramu saučešća upućenom porodici, Skupštini Vojvodine i Savezu vojvođanskih Mađara, predsednik Republike Srpske je naglasio da su preranim odlaskom Pastora mnogo izgubili, ne samo članovi porodice, nego i njegovi prijatelji iz oba naroda, i Srbi i Mađari, na čijem povezivanju, prijateljstvu i jačanju saradnje je predano radio.

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da će Ištvan Pastor ostati upamćen kao političar sa vizijom, koji je na temeljima međusobnog poštovanja, razumevanja i partnerstva, učvrstio i obogatio veze između institucija Republike Srpske, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

"Sa iskrenim žaljeljem primila sam vest o njegovoj smrti, a porodici Pastor, Skupštini Vojvodine i Savezu vojvođanskih Mađara, upućujem izraze iskrenog saučešća", navodi se u telegramu saučešća Cvijanovićeve.

Ištvan Pastor preminuo je danas u 68. godini posle teške bolesti.