2. decembar 2023 13:33

Plenković na COP28 u Dubaiju: Porast globalnog zagrevanja mora se ograničiti na dva stepena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković na COP28 u Dubaiju: Porast globalnog zagrevanja mora se ograničiti na dva stepena

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ VLADA RH

DUBAI - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju da cilj da se porast zagrevanja planete ograniči na 1,5 stepeni Celzijusovih više nije ostvariv, ali da svet sada mora odlučno da deluje da ono ostane ispod dva stepena, a posebno bogatije države koje emituju najveće količine gasova.

Plenković je ukazao da se globalno zagrevanje ubrzava, umesto da se usporava, kao i da se povećava emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Plenković je podsetio da je prvi put u istoriji čovečanstva 17. novembra ove godine dostignuta granica zagrevanja od dva stepena više u odnosu na predindustrijsko razdoblje, prenela je Hina.

On je istakao da je to donedavno bilo nezamislivo i upozorio da se mora učiniti više u borbi protiv klimatskih promena.

"Hrvatska je ove, najtoplije godine ikad zabeležene, doživela rekordne poplave i najveću oluju", kazao je Plenković.

Prema njegovim rečima, naučnici su jednoglasni da klimatske promene izazivaju migracije bez presedana, političku i ekonomsku nestabilnost, kao i ugrožavanje biodiverziteta i snabdevanja hranom.

"Hrvatska nije veliki zagađivač, ali ipak cilja na udvostručenje svojih napora u borbi protiv klimatskih promena", istakao je Plenković.