16. mart 2024 19:36

Despot Kovačević o Milanovićevoj odluci: Nesvakidašnji događaj u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Despot Kovačević o Milanovićevoj odluci: Nesvakidašnji događaj u Hrvatskoj

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka ocenio je danas da je potez aktuelnog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je najavio da će biti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za premijera, iznenađujući bez obzira na to što je Milanović, kako je rekao, u prethodnim godinama imao dosta takvih izjava i poteza.

"Iznenađujući je na način zato što se očekivalo da će Zoran Milanović biti ponovo kandidat za predsednika Hrvatske, što opet ne možemo isključiti kao opciju i verovatno je da će tako biti, ali ova iznenađujuća kandidatura menja sliku partijskog sistema Hrvatske", rekao je Kovačević za Tanjug.

Naveo je da je SDP bio u strmoglavom padu i da se očekivao ubedljivo loš rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. april, možda i najlošiji od uspostavljanja SDP posle rata u Hrvatskoj, međutim, kako kaže, lider te stranke Peđa Grbin je napravio dogovor sa Milanovićem da on bude njihov kandidat za premijera i nosilac liste.

"Videćemo u narednim danima, biće zanimljivo, uzdrmala se javnost u Hrvatskoj, puno je reakcija. Govori se da je reč o neustavnom potezu, traži se stav Ustavnog suda i čini mi se da ćemo epilog dobiti upravo kroz Ustavni sud Hrvatske", rekao je Kovačević.

Kovačević je ocenio da je reč o nesvakidašnjem događaju jer se, kako kaže, nikada nije desilo ni u Hrvatskoj, a nisu mu poznati ni durgi primeri takve kandidature, da sa mesta predsednika neko bude kandidat za premijera bez podnošenja ostavke.

"Opozicija svakako dobija jednu novu energiju sa Zoranom Milanovićem, s obzirom da se radi o jednom od najpopularnijih političara u Hrvatskoj. Njegov drugi mandat je bio skoro izvestan. S druge strane imate Plenkovićev HDZ, koji, uprkos mnogim aferama, odlascima ministara, čuva taj pijedestal najjače političke partije, i iako se očekivala pobeda HDZ na parlamentarnim izborima sada će ti izbori biti definitivno zanimljiviji i biće više konkurenata za sastav buduće vlade Hrvatske", naveo je Kovačević.

Na pitanje da li mu se čini da se Andrej Plenković najviše iznenadio ili šokirao potezom s obzirom na kasniju reakciju, Kovačević primećuje da se iznenadila cela javnost, pa i neki ljudi koji su naklonjeni Zoranu Milanoviću.

"Mislim da ćemo od ponedeljka imati više informacija kada Ustavni sud da neku vrstu zaključka o tome da li je to moguće i koji su potezi mogući - da li će Milanović morati da podnese ostavku na mesto predsednika, što meni deluje kao neki izvesan scenario, jer u ovakvim okolostima zaista čudna je situacija, u najmanju ruku rečeno", kaže Kovačević.

Kovačević smatra da je pre svega reč o jednom marketinškom potezu i da je Milanović privukao pažnju.

Kovačević je, komentarišući dešavanja u Crnoj Gori i izjavu premijera Milojka Spajića da nema nestabilnosti na političkoj sceni i da je parlamentarna većina stabilna, ocenio da je reč o pokušaju da se smiri javnost uprkos mnogim događajima koji se dešavaju.

"Od pokušaja smene Mandića, od onih događaja na Cetinju koje smo imali pre nedelju ili pre 10 dana, do glasanja u parlamentu. Na kraju krajeva došlo je do tog određenog sukoba između Demokrata i Pokreta Evropa sad i Spajić je rekao da očekuje Demokrate da se izjasne o svom budućem statusu", podsetio je Kovačević.

Kovačević kaže da je očekivano da se ove godine dogodi rekonstrukcija Vlade Crne Gore, verovatno sredinom juna, te da će se videti status i Demokrata, ali i pojednaca poput Andreja Milovića koji je isključen iz PES-a, a ostao je ministar.

"Taj poslednji sukob oko direktora Uprave policije je pokazao koliko ima nekih nesuglasnica unutar Vlade Crne Gore", naveo je Kovačević.

Komentarišući rad Andrije Mandića, Kovačević primećuje da on sa mesta predsednika Skupštine pokušava da balansira, dodajući da njegov rad podseća na raniju kampanju za predsednika kada je pokušao da da umirujući ton i prevaziđe neke podele.