26. mart 2024 17:49

Željka Cvijanović: Kada BiH napravi korak napred, Šmit nas vrati tri unazad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Kada BiH napravi korak napred, Šmit nas vrati tri unazad

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a sve i da jeste ne bi imao pravo da nameće odluke i menja zakone.

"Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak napred, Šmit nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina Evropskoj uniji", navela je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje da komentariše Šmitovo "nametanje" izmena Izbornog zakona u BiH.

Ona je istakla da je očigledno da Šmit, zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svesno urušava kredibilitet EU u BiH.

Cvijanović je rekla da je nečuveno da neizabrani stranac nameće odluke bilo kojoj članici UN, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.

"Ovo će za posledicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Šmitova zamisao. Namera je izazvati haos i pokazati da dve strane nisu BiH i EU", istakla je Cvijanović.

Ona je navela da je poznato da BiH nema kredibilitet jer su ga uništili strani mešetari poslednjih decenija držeći BiH u statusu kolonije.

"Ali, oni koji upravljaju Šmitom žele da pokažu da je i EU njihova kolonija i, nažalost u tome su uspeli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok li u leđa, već pesnicom u čelo. Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu", navela je Cvijanović.