26. april 2024 09:41

Micotakis: Grčka neće poslati Ukrajini "Patriot" ili "S-300"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Micotakis: Grčka neće poslati Ukrajini "Patriot" ili "S-300"

Foto: U.S. Department of Defense, via AP, File/Sebastian Apel

ATINA - Grčka neće snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane "Patriot" ili raketama "S-300", izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Micotakis je u četvrtak za grčku TV SKAI rekao da Grčka neće poslati Ukrajini ni "Patriot" ni "S-300", uprkos evropskim zahtevima i kritičnom nedostatku koji Ukrajina ima u oblasti protivvazdušne odbrane.

"Grčka je podržala Ukrajinu na različite načine, pružajući odbrambeni materijal. Ali smo od prvog trenutka rekli da ne možemo da se odreknemo sistema oružja koji su od ključnog značaja za naše sposobnosti odvraćanja. Pitali su nas i pojasnili smo zašto ne možemo to da uradimo", rekao je Micotakis, a preneo portal Iefimerida.

Prema Micotakisu, slanje te opreme Ukrajini predstavljalo bi preveliki rizik za grčku vazdušnu bezbednost.

"Imamo višak materijala kojim možemo podržati Ukrajinu, to smo i učinili i verujem da je to pravi izbor. I ako možemo da pronađemo još toga, nastavićemo to da radimo. Ali, sistemi PVO su ključni za zaštitu grčkog vazdušnog prostora i neće biti poslati Ukrajini", naglasio je Micotakis.

Grčki mediji su objavili 22. aprila da Atina planira da pošalje bar jedan "Patriot" u Ukrajinu, nakon sugestija Evropske unije zemljama članicama da se pojača pomoć u oblasti protivvazdušne odbrane Kijevu.