1. maj 2024 07:50

Cvijanović: Savet bezbednosti ignoriše problem džihadista u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović: Savet bezbednosti ignoriše problem džihadista u BiH

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se pred Savetom bezbednosti UN ne želi govoriti o tome da je BiH "tempirana bomba" kada je reč o džihadistima, iako to zahteva veću pažnju od onoga šta govore predstavnici Republike Srpske.

Cvijanovićeva je u završnoj reči na sinoćnjoj vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH podsetila na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o džihadistima u BiH koju je nazvao "tempiranom bombom", ali je naglasila da u ovom slučaju ljudi ne žele da govore o tome.

Izrazila je čuđenje što niko nije reagovao na ono na šta je ukazala u obraćanju, podsetivši da je citirala ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza i federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka koji otvoreno prete nasiljem i ratom, prenosi Srna.

"To odgovara tome da se Oružane snage koriste protiv Republike Srpske, imaju ideje da formiraju posebne kampove, da uvedu rezerve snage. Ništa se ne može desiti bez prethodnih konsultacija i odobrenja na Predsedništvu", rekla je Cvijanović i dodala da joj je žao što to nije komentarisao Kristijan Šmit, koji je takođe učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN.

Naglasila je i da je tužna što je čula da predstavnici pojedinih zemalja pominju samo Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika, ali je dodala i da je pažljivo slušala izlaganje ruskog ambasadora Vasilija Nebenzju.

Srpski član Predsedništva BiH je napomenila da su ona i Šmit u ličnom svojstvu nastupili na sednici, te da to nije čudno jer on nije priznat kao visoki predstavnik.

"Mnogi ga ne priznaju jer nije ispunio zahteve iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma", dodala je Cvijanović.

Navela je da predstavlja sebe, a ne Predsedništvo BiH u celini, te da će tako biti i na redovnoj sednici Saveta bebzbednosti UN kada bude učestvovao njen kolega iz ovog kolektivnog organa BiH jer će tada takođe izneti svoje viđenje, a ne Predsedništva u celini.

"Da bismo izneli stav Predsedništva moramo da imamo konsultacije, usaglašavanje stava", pojasnila je Cvijanović.

Zahvalila je šefu Stalne misije BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji što je pročitao njena pisma, što, kako kaže, znači da ih je čitao, ali nije prosleđivao tamo gde su poslata za razliku od pisama koja je upućivao bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović.

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija tvrdi da se rezolucijom o Srebrenici "gradi mir", da "nije pretnja srpskom narodu već pojedincima", te da podržava presude koje je donio Haški tribunal.