15. maj 2024 17:10

Dodik: Mir na Balkanu nije samo lokalno pitanje, ključno je važan za Evropu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Mir na Balkanu nije samo lokalno pitanje, ključno je važan za Evropu

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/BRANISLAV ZDRINJA

BANjALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava stav Mađarske da odluke EU treba da doprinesu stvarnom smirivanju situacije na Balkanu, umesto da povećavaju tenzije, kao i mišljenje mađarskog ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijarta da je međunarodna zajednica trebalo da završi aktivnosti u BiH i da bi trebalo da prestane sa pretnjama, sankcijama i mešanjem u unutrašnje poslove zemlje.

Dodik je rekao da Republika Srpska iskazuje duboku zahvalnost ministru Sijartu za njegovu izjavu da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

"Ova izjava naglašava važnost stabilnosti na Balkanu i ulogu koju pridruživanje Balkana EU može imati u smirivanju tenzija", naveo je Dodik.

On je na društvenoj mreži Iks napisao da je krajnje vreme da tragični događaji postanu mesta poštovanja i bola onih koji na to imaju pravo.

"To pravo nemaju geopolitički interesi, koji danas rezolucijama peru svoju savest, a prljaju našu šansu da imamo normalne demokratske odnose. To je zloupotreba i neće proći, kao što neće proći etiketa i satanizacija Srba, koji su na oltar slobode podneli najviše žrtava u 20. veku", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska otvorena da sa demokratski izabranim predstavnicima svih naroda u BiH posvećeno radi na evropskim integracijama gde ima saglasnost, a u čemu ima i saveznike i iskrene prijatelje.

"Mir na Balkanu nije samo pitanje lokalnog značaja, već je od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope, te pozdravljamo napore Mađarske da doprinese stabilnosti i miru na Balkanu i šire u Evropi", istakao je Dodik.

On je rekao i da je krajnje vreme da se izađe iz okvira devedesetih godina prošlog veka.

"Pozivamo Bošnjake da napuste devedesete godine dvadesetog veka i da se pridruže Srbima u naporima ka evropskoj budućnosti. Samo tako možemo zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti za sve nas", poručio je Dodik.