29. maj 2024 13:40

Bilčik: Crna Gora ima istorijsku šansu za pristupanje EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bilčik: Crna Gora ima istorijsku šansu za pristupanje EU

Foto: Tanjug/video

BRISEL/PODGORICA - Poslanik Evropskog parlamenta i predsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik ocenio je da Crna Gora ima istorijsku šansu za pristupanje EU.

"Sada je odgovornost političke elite u Crnoj Gori da iskoristi priliku i da zaista prevaziđe domaće razlike po određenim pitanjima i shvati da određena pitanja zahtevaju podršku vladajuće većine i opozicije kako bi zemlja mogla da reši svoje unutrašnje probleme iznutra", rekao je Bilčik u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

U intervjuu uoči evropskih izbora, Bilčik kaže da misli da je Crna Gora trenutno najbolji kandidat u regionu, te dodao da je tako bilo i tokom njegovog mandata.

"Ali, nažalost, u više navrata politička elita i političko rukovodstvo u Crnoj Gori i političke institucije u Crnoj Gori nisu bili u stanju da ispune suštinske obaveze, što bi moglo ubrzati proces pristupanja. Trenutno osećam da Crna Gora ima istorijsku šansu", naveo je.

Nada se, kaže, da Crna Gora ima političku elitu koja može da uradi ovo.

"Naravno, svaka država ima svoje probleme, ali je važno da se reformama krene napred. Vidim neki napredak. Vidim posvećenost crnogorskog rukovodstva da ovo ispuni. Bilo je veoma važno što je premijer Spajić, sa ministarkom Gorčević, došao u Evropski parlament u aprilu, gde su razumeli da je ovo istorijska prilika i u potpunosti podržali crnogorske napore ka reformama".

Crna Gora je, kaže Bilčik,verovatno poslednja istinski preostala multietnička demokratija na Zapadnom Balkanu. Bila bi to najbolja vest za region, ali i za Evropu, kada bi se ova multietnička priroda zemlje mogla sačuvati

"Sada je odgovornost političke elite u Crnoj Gori da iskoristi priliku i da zaista prevaziđe domaće razlike po određenim pitanjima i shvati da određena pitanja zahtevaju podršku vladajuće većine i opozicije kako bi zemlja mogla da reši svoje unutrašnje probleme iznutra", naveo je.

Na konstataciju da u Crnoj Gori postoje strukture, one su danas većina, koje ne žele da je vide u EUvide Crnu Goru u EU, Bilčik kaže da u svakoj zemlji postoje neke političke snage koje su skeptične.

"Ono što se računa i ono što je važno jeste gde stoji čista većina. Kada pogledam istraživanja javnog mnjenja, ogromna većina stanovništva Crne Gore želi u Evropsku uniju. To znači da većina od svih koje sam pomenuo, većina Crnogoraca, Srba, Hrvata, Bošnjaka, Albanaca i ostalih koji žive u Crnoj Gori, želi u Evropsku uniju. Većina njihovih političkih predstavnika želi ulazak u Evropsku uniju", naveo je, između ostalog, Bilčik.

Upitan da li je većina u kojoj Andrija Mandić vuče konce održiva, stabilna i ona koja može da nastavi evropski put, Bilčik ističe:

"Ponavljam, vlada koja je sačinjena od onih koji razumeju da je EU prioritet je vlada koja može zemlju da povede ka EU. I na političarima u zemlji je da to shvate. Neću sada komentarisati spekulacije i lične odluke, poštujem rezultate izbora, a odgovornost političara je da imaju to na umu kada raspravljaju o promeni Vlade. Ali ta vlada mora da radi ka EU članstvu na pouzdan i predvidiv način. To je ključ".