24. jun 2024 09:23

Mlinarić o Pupovcu, četničkim spomenicima u HR, Milanoviću, Plenkoviću ...

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mlinarić o Pupovcu, četničkim spomenicima u HR, Milanoviću, Plenkoviću ...

Foto: Shutterstock.com/Vrezh Gyozalyan, ilustracija

ZAGREB - Poslanik desno orijentisanog Domovinskog pokreta, koji je partner HDZ-a na vlasti u Hrvatskoj, Stipo Mlinarić Ćipe, izjavio je da je taj pokret Državnom tužilaštvu Hrvatske podneo neka dokumenta u kojima se spominje i lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac.

Gostujući u emisiji Nedeljom u 2 na HRT-u, Mlinarić je ponovio da je Domovinskom pokretu neprihvatljivo da SDS S bude deo hrvatske vlasti, a nakon što je prošle sedmice Pupovac, uprkos njihovom protivljenju, izabran za predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava.

"Mi smo glasali protiv toga da Pupovac bude predsednik Odbora za ljudska prava i manjine. Tražio sam u petak pauzu u saboru i pitao sam gospodina Pupovca da li se oseća sposobnim da bude na takvoj funkciji, ako znamo da je on 1992. godine kazao da je Hrvatska prekrstila deo Srba. Takve zapaljive izjave u vreme rata mogu doneti zlo", rekao je Mlinarić.

Tvrdi da su takve izjave Pupovca tada mogle samo da raspire mržnju.

"Pitao sam Pupovca gde je završio dr Ivan Šreter. On je bio zadužen za razmenu. Pupovac je znao da je Šreter mrtav", tvrdi Mlinarić.

Inače, dr Šreter, rođen u Pakracu, bio je ugledni hrvatski lekar koji je navodno otet polovinom avgusta 1991. godine i od tada mu se gubi svaki trag.

Mlinarić je jedan od predvodnika u Domovinskom pokretu, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, protiv političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj i predvodio je blokadu Dunava u novembru prošle godine tokom obeležavanja Dana sećanja na vukovarske žrtve da bi onemogućio delegaciju SDS S da tradicionalno položi venac za sve žrtve stradale u tom gradu.

On je upitao i zašto bi, kako je naveo, Pupovac koji ima takvu biografiju bio predsednik odbora za ljudska prava.

Upitan da li smatra da je Domovinski pokret "izdriblan” od HDZ-a, Mlinarić je rekao kako prepušta glasačima HDZ-a da vide ko je glasao za, a ko protiv Pupovca.

Rekao je i da je odnos politike u poslednjih 20 godina prema Vukovaru bio simbolika, a da će Domovinski pokret to sada da promeni.

"Idemo u skidanje svih četničkih spomenika, a njih je 40 u RH", rekao je Mlinarić, koji je na pitanje ko je bolji političar predsednik Zoran Milanović ili premijer Andrej Plenković, odgovorio da su "isti".