3. jul 2024 09:11

Pisonero: Zajedno prevazići nasleđe prošlosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pisonero: Zajedno prevazići nasleđe prošlosti

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

PODGORICA - Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja suštinski su delovi procesa proširenja, poručila je portparol Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu.

Ukazala je da bi prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i promovisanje iskrenog pomirenja trebalo da bude zajednički napor.

“Svesni smo da je parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju (o genocidu u Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahauu) 28. juna... Podsećamo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja suštinski delovi procesa proširenja”, rekla je ona podgoričkim Vijestima.

Pisonero je to rekla u odgovoru na pitanje da li će usvajanje navedene rezolucije pogoršati odnose između Crne Gore i Hrvatske i može li se očekivati hrvatska blokada evropskog puta Podgorice.

Zvanični Zagreb je neposredno nakon što je Rezolucija o genocidu u Jasenovcu usvojena u crnogorskom parlamentu oštro reagovao porukom da bi Hrvatska kao članica EU mogla da blokira pristupne pregovore Crne Gore.

Poslanik opozicionog Mosta u hrvatskom saboru Miro Bulj je juče izjavio da je u proceduru uputio zaključak kojim bi svi poslanici u crnogorskom parlamentu, koji su glasali za rezoluciju, bili proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj.

Ako hrvatski sabor usvoji predloženi zaključak, nepoželjan bi u toj državi bio 41 poslanik Skupštine Crne Gore, odnosno većina njih iz Pokreta Evropa sad (PES), svi poslanici Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), podsećaju Vijesti.