24. jun 2024 23:06

Fudbaleri Italije remijem protiv Hrvatske obezbedili plasman u osminu finala EP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fudbaleri Italije remijem protiv Hrvatske obezbedili plasman u osminu finala EP

Foto: AP Photo/Petr David Josek

LAJPCIG  - Branioci titule, fudbaleri Italije, izborili su golom Matije Zakanjija u 90+8. minutu remi 1:1 protiv Hrvatske i tako obezbedili plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

Italija je imala fenomenalnu šansu da povede u Lajpcigu u 27. minutu, ali je udarac glavom Alesandra Bastonija sa peterca fantastično zaustavio golman Hrvatske Dominik Livaković.

U 53. minutu lopta je pogodila u ruku rezervistu Italije Davidea Fratezija, a holandski sudija Dani Makeli je posle intervencije iz VAR sobe dosudio penal. Najstrožu kaznu izveo je Luka Modrić, ali mu je Đanluiđi Donaruma odbranio.

Već u sledećem napadu Modrić se iskupio za neiskorišćen penal, najbolje se snašao posle gužve u šesnaestercu Italije i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu.

Delovalo je da će Hrvatska u nokaut fazu, ali je u 90+8. minutu Rikardo Kalafjori dodao do Zakanjija, a rezervista Italije je postigao prelep gol vredan plasmana među 16 najboljih evropskoh selekcija i produžetka sna o odbrani titule.

Španija je minimalno savladala Albaniju uprkos činjenici da je selektor Luis de la Fuente na teren poslao kombinovani sastav. Popularna "crvena furija" je u Dizeldorfu protiv Albanije povela već u 13. minutu. Dani Olmo je bio asistent, a Feran Tores strelac. Ispostavilo se da je taj gol bio dovoljan Španiji da ostane maksimalna posle tri odigrana meča.

Španija je osvojila prvo mesto u grupi C sa devet bodova, Italija je druga sa četiri, Hrvatska treća sa dva, dok je Albanija poslednja sa bodom.

Španija će kao prvoplasirana iz grupe B u osmini finala igrati protiv jedne od trećeplasiranih selekcija u Kelnu 30. juna u 21 čas, dok će Italija kao drugoplasirana igrati 29. juna u 18 časova u Berlinu.

Trećeplasirana Hrvatska sa osvojena dva boda i gol razlikom minus tri sad ima samo teoretske šanse da zaigra u osmini finala.