9. jul 2024 09:08

Fudbaleri Španije i Francuske večeras igraju polufinale Evropskog prvenstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fudbaleri Španije i Francuske večeras igraju polufinale Evropskog prvenstva

Foto: LaPresse via AP/Spada

MINHEN - Fudbalske reprezentacije Španije i Francuske igraće večeras od 21 sat u Minhenu u polufinalu Evropskog prvenstva.

Fudbaleri Španije su grupnu fazu na EP završili na prvom mestu na tabeli sa tri pobede. "Crvena furija" je u grupi B savladala Hrvatsku (3:0), Italiju (1:0) i Albaniju (1:0).

Španija je potom u osmini finala ubedljivo savladala Gruziju rezultatom 4:1, a onda je u četvrtfinalu posle produžetaka bila bolja od Nemačke - 2:1.

"Igramo protiv jake ekipe kakva je Francuska, ali za mene je tim koji vodim najbolji na svetu. Naš rival ima izuzetan potencijal, ali mi želimo da igramo svoju utakmicu. Mi znamo kvalitete Francuske, ona zna naše. Mi želimo kontrolu, a Francuzi da brzinom i igrom bez lopte naude protivniku", rekao je selektor Španije Luis de la Fuente.

Španija će na duelu sa Francuskom igrati bez suspendovanih Danija Karvahala i Robina le Normana, dok je Pedri završio učešće na EP zbog povrede kolena.

Fudbaleri Španije su tri puta bili šampioni Evrope - 1964, 2008. i 2012. godine.

Selekcija Francuske je na EP osvojila drugo mesto u grupi D sa pet bodova. "Trikolori" su prvo savladali Austriju 1:0, a onda su zabeležili dva remija, protiv Holandije (0:0) i Poljske (1:1).

Francuska je u osmini finala EP savladala Belgiju rezultatom 1:0, a u četvrtfinalu je posle boljeg izvođenja penala bila bolja od Portugalije - 5:3.

"Pred nama je veliki izazov i duel sa vrhunskim timom. Španija ima fantastičan vezni red, sa Rodrijem u čijim su rukama ključevi igre - ima moć da kontroliše utakmicu baš onako kako želi. Nema dileme da je Španija do sada pokazala najviše, bila je impresivna, ali sve to sada mora da ponovi ako želi da nas eliminiše", rekao je selektor Francuske Didije Dešan.

Fudbaleri Francuske su bili šampioni Evrope 1984. i 2000. godine.

Fudbalske reprezentacije Španije i Francuske odigrale su u istoriji 36 međusobnih duela. Španija je ostvarila 16 pobeda, a Francuska je trijumfovala na 13 mečeva. Na sedam duela nije bilo pobednika.

Slovenački arbitar Slavko Vinčić biće glavni sudija na meču između Španije i Francuske. Njegovi pomoćnici biće Slovenci Tomaž Klančnik i Andraž Kovačič, dok je UEFA za četvrtog sudiju odredila Slovaka Ivana Kružljaka.

U VAR sobi biće Slovenac Nejc Kajtazovic i Italijani Paolo Valeri i Masimilijano Irati.

U drugom polufinalu EP sutra će od 21 čas u Dortmundu igrati Holandija i Engleska.