29. jun 2023 11:09

Košarkaška liga Srbije: Sarađujemo sa FIBA na prevenciji i osiguranju integriteta domaćeg takmičenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Košarkaška liga Srbije: Sarađujemo sa FIBA na prevenciji i osiguranju integriteta domaćeg takmičenja

Foto: shutterstock.com/BERMIX STUDIO, ilustracija

BEOGRAD - Košarkaška liga Srbije (KLS) saopštila je danas da usko sarađuje sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA) kako bi se disciplinski postupci rešili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbedio integritet takmičenja.

U saopštenju se navodi da KLS u ovom trenutku ne može da pruži detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama s obzirom da su disciplinski postupci još u toku.

"Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA-in Sviš (SWISH) program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke. KSS je ušao u Sviš program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnj", ističu iz KLS.

KLS podseća da je jdan od osnovnih postulata Sviš programa ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja.

"Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao direktor KLS Aleksandar Grujin.