16. oktobar 2023 11:10

Takmičenja u tri sporta na ZOI 2026. biće održana van Italije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Takmičenja u tri sporta na ZOI 2026. biće održana van Italije

Foto: Shutterstock.com/ kholywood, ilustracija

MUMBAJ - Takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu na Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine biće održana van Italije, pošto je italijanska vlada odustala od izgradnje centra za klizanje u Kortini d'Ampeco, izjavio je danas predsednik Organizacionog odbora Đovani Malago, prenosi Hina.

"Pre dva dana italijanske vlasti su odustale od ovog skupog projekta i odlučile su da potraže već postojeću i funkcionalnu lokaciju", izjavio je Malago na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Mumbaju.

ZOI će 2026. biti održane u Milanu i Kortini d'Ampeco.

Austrijski grad Insbruk, koji se nalazi 400 kilometara severoistočno od Milana, ponudio se pre nekoliko nedelja da bude domaćin u klizanju. Insbruk je bio organizator ZOI 1976. godine.

"Austrija je potencijalni kandidat i rado ćemo podržati ovu odluku", izjavio je predsednik Austrijskog olimpijskog komiteta Malagu Karl Stos.

Malago je potvrdio da se razmatra o lokacijama van Italije. Međutim, on je upozorio da bi takav potez mogao da ima uticaja na budžet ZOI 2026, koji bi trebalo da iznosi oko 1,5 milijardu evra.