15. novembar 2023 15:14

Borivoje Ristić: Moramo da edukujemo decu i mlade da se pravilno hrane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borivoje Ristić: Moramo da edukujemo decu i mlade da se pravilno hrane

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Nekadašnji fudbalski golman Borivoje Ristić izjavio je danas da svi sportski treneri moraju da edukuju decu i mlade da se pravilno hrane.

Širom Srbije je juče obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa. U Srbiji ima više od 700.000 obolelih od dijabetesa.

Ristić je naveo da se danas deca lošije hrane u odnosu na neka prošla vremena.

"Generalno kada smo mi bili mlađi, verovatno je i kvalitet života i svega toga je bio na većem nivou. Razmišljam kao trener i bivši igrač, da tu decu edukujemo da se više bave aktivnostima i da paze šta konzumiraju i šta jedu. Mislim da je to neki put gde mi možemo da im pokažemo primer da izbegnu te stvari i zdravstvene problreme", rekao je Ristić za Tanjug.

Košarkaški trener Ivan Stevanović izjavio je da deca moraju da se edukuju.

"Imamo malo vremena da utičemo na decu, ali o tome mora da se priča. Mi smo u poziciji da kao treneri non-stop o tome pričamo. Ništa ne možemo drugo da radimo, možemo samo da pričamo. Ne smemo da odustanemo. Jedini način borbe protiv dijabetesa je edukacija", navodi Stevanović.

Ristić je naveo i da roditelji moraju da pričaju sa decom na temu ishrane.

"Celu svoju profesionalnu karijeru sam pazio i trudio se da kontrolišem neke stvari. Trudimo se da pričamo sa decom bez obzira na to da li ovde treniramo ili idemo na pripreme. Neka deca sa hranom i gaziranim sokovima dolaze na treninge. Svaki naš trener ih dočeka i obavi razgovor sa njima. Moraju i roditelji da utiču na decu. Nekada je izgovor za roditelje i neke moje kolege da je deci sve dostupno, ali mi smo tu da sve to amortizujemo. Mi smo tu da uz priču i neki naporan rad da sliku pomerimo na bolje", dodao je Ristić.

Stevanović ističe da su društvene mreže i problem i rešenje.

"Zašto ne iskoristiti dostupnost toga da se problem reši, jer je onda sve lakše. Ako to iskoristimo na pravi način neuporedivo je lakše rešenje problema", dodao je on.

Ristić je naveo da deci mora da se omogući da se igraju što je duže moguće.

"Ne želimo da ih teramo i da vršimo presiju na njih da od šeste, sedme godine da moraju da budu vrhunski igrači. Ja se trudim da u mojoj školi sve to amortizujem. Pokušavam da im objasnim da fudbal nije sve, ima milion drugih stvari u životu. Mi smo tu da im ulepšamo detinjstvo i da nas kasnije pamte kao svoje trenere. Fudbal u mom slučaju shvatam kao igru i dok tako ostane, deca neće imati problema", naveo je Ristić.

Stevanović je izjavio da je video dosta slučajeva da se zbog preterane ambicije upropasti talenat nekog deteta.

"Mnogo je tu faktora. U košarci recimo imate ligu koja je ozbiljno organizovana za decu od 10 godina. Nema potrebe za takvim takmičenjem. Amerikanci su izmislili košarku, ali takva liga ne postoji. Igra se, ništa drugo. To svem može da se kanališe. Sistem je takav. Ne moramo da ga menjamo suštinski, ali možemo da ga promenimo da sve bude drugačije", dodao je Stevanović.

Ristić je istakao da želi da rastereti roditelje nekih finansijskih obaveza.

"Voleo bih da se u školama fudbala ne plaćaju treninzi. Međutim, klubovi se finansiraju iz tih članarina. Svi naši polaznici dobijaju besplatnu opremu i pripreme u inostranstvu. Pokušavamo da se vratimo 30,40 godina unazad kada je trening bio za sve dostupan. Dolazimo u situaciju da imamo talentovanu decu, koja ne mogu da plate treninge", naveo je Ristić.

Stevanović je na kraju napomenuo da je situacija u sportu sa decom veoma kritična i apelovao na sve da se zajedničkim radom dođe do rešenja problema.