8. decembar 2023 16:11

Manifestacija "Games.Con" počela na Beogradskom sajmu, učestvuje 100 izlagača i 3.000 gejmera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manifestacija "Games.Con" počela na Beogradskom sajmu, učestvuje 100 izlagača i 3.000 gejmera

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Manifestacija "Games.Con" koja okuplja ljubitelje video igrica i pop kulture počela je danas na Beogradskom sajmu, uz učešće 100 izlagača i više od 3.000 gejmera.

"Posetioci će imati priliku da isprobavaju različite video igre i učestvuju u takmičarskim turnirima. Kada je u pitanju pop kultura najpoznatije je takmičenje u "Hots pleju", gde učesnici dolaze obučeni u likove iz franšiza, serija, filmova itd", rekla je PR festivala Teodora Vlajić.

 

Osnivač prvog udruženja za e-sport "Zero Tenacity" Dimitrije Malešević istakao je da od osnivanja, pre pet godina, daju sve od sebe da e-sport u Srbiji stigne do profesionalnog nivoa.

"Na svetskom nivou, recimo u Koreji, koja je najrazvijenija po ovom pitanju, na Azijskim igrama su takmičari osvojili zlato i dobili sportske penzije. Naša želja je da naši mladi talenti dostignu profesionalni nivo i predstavljaju Srbiju na svetskoj sceni", istakao je Malešević i dodao da u saradnji sa roditeljima "razbijaju" stigmu o lošem uticaju video igrica na decu.

 

Profesionalna gejmerka Nina Marković rekla je da su igrice njena strast od malih nogu.

"Pored toga što igram na najvišem nivou, istovremeno prenosim drugim ljudima isksustva i pozitivnu sliku gejminga, da nije toksičan kao što mnogi misle, a posebno mi je drago što ima sve više devojaka", rekla je ona i dodala da od početka nije imala podršku roditelja, ali da su sada uz nju i dolaze i na takmičenja.

 

Sajam traje do nedelje 10. decembra.