10. decembar 2022 15:44

Selaković: Država radi na stvaranju društva koje prihvata različitosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Država radi na stvaranju društva koje prihvata različitosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava danas su dodeljene nagrade osobama sa invaliditetom dobitnicima konkursa "J=dnaki" i foto-konkursu "Srbija bez barijera", a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković poručio je da država kontinuirano radi na stvaranju društva koje prihvata različitosti.

Selaković, koji sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo uručio šest nagrada dobitnicima konkursa u Narodnom muzeju u Beogradu, naveo je da je ponosan što se kontinuirano radi na stvaranju "Srbije bez barijera".

 

Poručio je da se na Međunarodni dan ljudskih prava treba podsetiti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i njenog globalnog doprinosa zaštiti i ostvarenju ljudskih prava, kao i na to da osobe sa invaliditetom treba da budu u fokusu društva svaki dan.

"Vlada Srbije, kao i one pre nje u proteklim godinama, nedvosmisleno su na vrh svojih prioriteta postavili unapređenje uslova života najosetljivijih grupa u našem društvu – osoba sa invaliditetom, deca, stari, žrtve porodičnog nasilja itd. Svi zajedno, i država i celo društvo moraju da grade, kako i ime naše kampanje glasi "Srbiju bez barijera", naveo je Selaković.

 

Selaković je podsetio da je Beograd prvi grad u Evropi koji je postavio

semafore za slepe u svim gradskim opštinama, kao i da su postavljene taktilne staze, koje osobama sa invaliditetom pomažu da se brže i sigurnije kreću.

Naveo je da će resorno Ministarstvo insistirati na doslednom poštovanju Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se otklonile prepreke i osiguralo nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

"U nameri da u svakodnevni društveni život jednako uključimo sve naše građane, sa druge moramo da radimo i na njihovom ekonomskom osnaživanju. Da kao država i društvo snažno podstičemo lokalnu zajednicu i privredu uopšte, kao i nevladin sektor, da se aktivno uključe u socijalno preduzetništvo", naveo je Selaković.

 

Ministar je podsetio i da je naša zemlja ove godine dobila prvi Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji ima za cilj da uredi i unapredi ovu oblast, i koji na sistemski način treba da obezbedi integraciju društveno osetljivih grupa u privredni život.

Dodao je da se danas obeležava i 15 godina postojanja i rada Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije i čestitao njenim članovima na jubileju.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) Ivanka Jovanović navela je da ta organizacija predstavlja više od 800.000 osoba sa invaliditetom i njihovih zakonskih zastupnika, te da kontinuirano radi na povećanju uključenosti osoba sa invaliditetom u društvo.

"Radimo i na punom poštovanju ljudskih prava garantovanih konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom i domaćim propisima kroz partnersko delovanje jedinstvenog invalidskog pokreta i države", navela je ona.

Istakla je da će se u narednom periodu i dalje stvarati uslove kako bi osobe sa invaliditetom imale mogućnost da uživaju u svim gradjanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima uz puno poštovanje dostojanstva i individualne autonomije.

"U ime svih osoba sa invaliditetom izražavam očekivanje da ćemo od države i u buduće još imati snažniju podršku, kroz poboljšanje socio-ekonomskog položaja svih osoba sa invaliditetom kao i kroz obezbedjivanje održivog finansiranja organizacija i njihovoh programa", navela je Jovanović.

Nagrade za dobitnike konkursa "J=dnaki" i foto- konkursa "Srbija bez barijera" obezbeđene su iz donacije ambasade Kine, a Čen Bo je iskazala zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju Medjunarodnog dana ljudskih prava, ističući da su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi našeg društva.

"Naša zajednička dužnost je da poštujemo i garantujemo njihova ljudska prava i ljudsko dostojanstvo kako bi oni u potpunosti učestvovali u društvenom životom sa jednakim statusom i jednakim mogućnostima", navela je Čen Bo.

Ona je ukazala da u Kini živi više od 85 miliona osoba sa invaliditetom, i da je vlada te države učinila sve što je moguće da zaštiti njihova prava i da ih promoviše kao učesnike ekonomskog i društvenog razvoja.

"Drago mi je što je naša ambasada uz podršku Selakovića dala svoj skroman doprinos u poboljšavanju uslova funkcionisanja NOOISA. Spremni smo da pomognemo toj organizaciji da uspostavi saradnju sa organizacijama osoba sa invaliditetom u Kini u cilju dobrobiti te kategorije u društvu", navela je Čen Bo.