26. april 2023 19:04

Advokat Knežević: Ako je neko neuračunljiv, onda nema krivice i kazne, već se samo izriče mera bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Knežević: Ako je neko neuračunljiv, onda nema krivice i kazne, već se samo izriče mera bezbednosti

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Advokat krivičar Rade Knežević izjavio je danas za Tanjug da, ako je osobi konstatovana neuračunljivost, onda nema krivice i kazne, već se samo izriče mera bezbednosti.

"Advokat ne traži smanjenje već to ide preko veštaka, a na kraju sud odlučuje. Mi naravno tražimo najblaže moguće da bude, ali je poenta ako je neko neuračunljiv onda i nema krivice i nema kazne, već samo mera bezbednosti," rekao je on i dodao da to ne bude kazna, već najčešće psihijatrijsko lečenje u zatvorenom tipu bolnica.

Napominje da u zakonu postoji čitav niz taksativno navedenih tački koje objašnjavaju kako se mere otežavajuće, a kako olakšavajuće okolnosti, da se za olakšavajuće okolnosti gleda i porodično stanje okrivljenog, kao i njegov raniji život, osuđivanost ili neosuđivanost.

Knežević kaže da ukoliko je osoba nekoliko puta osuđivana, to bi trebalo da se kvalifikuje kao otežavajuća okolnost, i dodaje da porodičan život kao i mladost jesu olakšavajuće okolnosti, ali da je to sve relativno u zavisnosti od slučaja.