14. decembar 2022 16:15

Za dve godine Srbija "skočila" 100 mesta na Svetskom indeksu davanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za dve godine Srbija "skočila" 100 mesta na Svetskom indeksu davanja

Foto: Shutterstock.com/KieferPix, ilustracija

BEOGRAD - Za samo dve godine, prema podacima Međunarodne Fondacije za podršku dobrotvornim organizacijama (Charities Aid Foundation – CAF) Srbija je ostvarila najveći skok na međunarodnom indeksu davanja za skoro čitavih 100 mesta, sa 125. mesta 2018. na 27. mesto 2021. godine.

Inače, CAF od 12. do 19. decembra obeležava Nedelju filantropije tokom koje se slave se i afirmišu dobročinstvo, međunarodna solidarnosti i prekogranična davanja, a ove godine Srbija se zbog pozitivnog iskoraka na Svetskom indeksu davanja, našla u centru pažnje Nedelje filantropije.

Prema analizama Catalyst Balkans, organizacije koja prikuplja i analizira podatke koji se tiču filantropije, u Srbiji su građani i kompanije donirali više od 51 milion evra tokom 2020. godine, skoro tri puta više nego u 2019.

Podaci sugerišu da je pandemija pokrenula filantropiju u Srbiji na duži rok, sa evidentiranim donacijama u 2021. godini u iznosu višem od 42,5 miliona evra.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, organizacije koja okuplja filantropsku zajednicu u Srbiji, objasnio je ovaj skok težnjom ljudi da pomažu jedni drugima u kriznim situacijama.

Pandemija Covid-19, vidno je ojačala solidarnost i saosećanje. Ogromno učešće građana u donacijama putem SMS poruka za lečenje dece, samo je potvrdilo ovaj trend.

Istovremeno, formirana je Koalicija za dobročinstvo, neformalna mreža fondacija i filantropskih infrastrukturnih organizacija koje su proteklih nekoliko godina intenzivno radile na unapređenju kulture davanja u Srbiji.

Zbog svega toga u CAF globalnoj mreži partnera, primer Srbije i Srpskog filantropskog foruma istaknut i promovisan, kako bi se pozvali donatori iz svih delova sveta da pomažu dobrotvorne organizacije u našoj zemlji.

Srpski filantropski forum ponosan je na svoje članice korporacije, fondacije, organizacije civilnog društva, mala i srednja preduzeća - najaktivnije delove dobročiniteljske zajednice u Srbiji.

"Posebno smo ponosni na uspešne projekte koje je inicirao i realizovao Srpski filantropski forum", navodi se u saopštenju Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik otvoren je u septembru 2021. godine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih. Zahvaljujući donatorima, u prvom redu JTI, nabavljena je oprema, a kompanija je uložila sredstva i za stalno angažovanje 15 tumača. Vrednost donacije je ukupno 18 miliona dinara.

Od nedavno je dostupna i digitalna aplikacija SOS za gluve koja će olakšati svakodnevicu više od 180.000 gluvih i nagluvih, te osoba koje imaju problema sa sluhom u Srbiji. Uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu ili na računarima, putem besplatnih poziva, gluvi i nagluvi sada mogu posredstvom onlajn tumača da komuniciraju, što olakšava samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

"U poslednje dve godine Nacionalni dan davanja posvetili smo donacijama hrane i ukazivanju na važnost ukidanja PDV-a na donacije hrane, kako bi se one povećale i time, bar delimično, zadovoljile potrebe blizu 450.000 gladnih u Srbiji. U akciji Spasimo hranu, spasimo humanost tokom 2021. i 2022. godine, uz pomoć kompanija, donatora i građana prikupljeno je ukupno 140 tona hrane", navedeno je u saopštenju.

U saradnji sa ambasadom Ukrajine, uz pomoć donatora i društveno odgovornih kompanija, kao pomoć ugroženima u ratom zahvaćenim područijima, nabavljena je konzervirana hrana i druge namirnice u vrednosti od 150.000 evra, isporučeno 7 tona mešovite robe, 9 paleta vode od po 0,5l, tona keksa, hrana, pelene i druga oprema za bebe, kao i velika količina sredstava za higijenu.

U narednoj godini Srpski filantropski forum želi da omasovi organizaciju, umreži sve koji se bave dobročinstvom i filantropijom, pomaganju ugroženima, siromašnima, kao i sve koji doniraju u razvoj obrazovanja i kulture i razvoj civilnog društva.

"Verujemo da ujedinjeni, kroz volonterski, ekspertski i humanitarni rad, najbolje možemo da pomažemo onima kojima je pomoć neohodna, ali i da negujemo i razvijamo kulturu davanja i promociju filantropije kao vrednosti koja osnažuje organizacije, zajednice i društvo, kako bismo ubrzali napredak Srbije i regiona ka pravednoj i održivoj budućnosti za sve", poručuju iz Srpskog filantropskog foruma.